SGK hizmet dökümü nedir? Hizmet dökümü nasıl alınır?

24.10.2024
101
SGK hizmet dökümü nedir? Hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü, sigortalıların prim ve sigorta bilgilerine ulaşmasını sağlar. Hizmet dökümü ile sigortanın hangi aylarda ödendiği, sigortalı gün sayısı ve çalışılan şirketin bilgilerine ulaşılabilir. SGK hizmet dökümü nasıl alınır? Hizmet dökümünde hangi bilgiler yer alır?

SGK hizmet dökümüne, e-devlet sisteminden ulaşılır. e-Devlet ile SGK hizmet dökümü dışında kamu kurumları tarafından sunulan birçok hizmet için işlem yapılabilir. e-Devlet, iki binin üzerinde hizmet ile 35 milyon kullanıcıya hizmet verir. Hizmet dökümü dışında kullanıcılar; araç plakasına yazılan ceza sorgulama, öğrenci belgesi sorgulama, tapu bilgileri sorgulama, mobil hat ve adli sicil kaydı sorgulama gibi işlemleri de kısa süre içerisinde yapabilirler.

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?

SGK hizmet dökümü; sigorta ve prim bilgilerinin yer aldığı belgedir. 4A, 4B ve 4C olarak ayrılır. 4A hizmet dökümü belgesi Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olanlar tarafından, 4B hizmet dökümü belgesi Bağ-Kura bağlı olanlar tarafından ve 4C hizmet dökümü de Emekli Sandığına bağlı olanlar tarafından alınabilir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?

SGK hizmet dökümü, e-Devlet sistemine giriş yapılarak alınır. İlk olarak turkiye.gov.tr internet sitesinden kullanıcı girişi gerçekleştirilir. Kullanıcılar; e-Devlet şifresi, mobil imza, E-İmza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı giriş seçeneklerini kullanabilirler. e-Devlet şifresi olmayanlar, PTT şubelerinden 2 Türk Lirası ücret karşılığında şifre temin edebilirler.
e-Devlete giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısına girilir. Açılan kurumlar listesinden Sosyal Güvenlik Kurumu menüsünde bulunan 4A, 4B ve 4C sorgulamaları ile hizmet dökümüne ulaşılabilir. İsteyen kullanıcılar, yazıcıdan hizmet dökümünün çıktısını da alabilir.
Kullanıcılar tarafından e-Devlet üzerinden en çok gerçekleştirilen işlemlerin başında, SGK hizmet dökümü gelir. En çok işlem yapılan kurumlar ise; Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüdür.

SGK HİZMET DÖKÜMÜNDE YER ALAN BİLGİLER

SGK hizmet dökümü ile kullanıcıların ulaşabilecekleri bilgiler şunlardır;

– Sigortalı temel bilgileri
– Sigortalı çalışılan günlerin sayısı
– Hangi aylarda sigortanın yattığı bilgisi
– İlk defa girilen iş için giriş ve çıkış tarihleri
– Sigortalı olarak bulunulan dönemde, yerine getirilen hizmetler
– Primlerin ne zaman ödendiği bilgisi
– Çalışılan şirketin bilgileri

Bu bilgiler dışında; e-Devlet kullanıcıları adres ve banka değişikliği de yapabilir. Emekli aylığı kesintisi ve borç durum bilgisi görülebilir. Muayene katılım payı, ilaç kullanım süresi, optik cam, çerçeve gibi sorgulama işlemleri de sistem üzerinden yapılabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.