Sağlık ağızda başlar!

24.10.2024
90
Sağlık ağızda başlar!

Son yıllarda, yapılan araştırmalar bakteri plağına bağlı diş eti hastalıklarının başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırladığını ortaya koymuştur.

Diş hekimi Endodontist Oktay Dülger komple ağız sağlığı ile ilgili bilinmesi gereken konulara dikkat çekiyor.

Bakteri plağı diş eti hastalıklarının başlıca nedenidir

Bakteri plağı, diş eti iltihabı ve periodontitist gibi diş etii hastalıklarının başlıca nedenidir. Bakteri plağına karşı korunma ağız sağlığından başlayarak tüm vücudumuzu hastalıklardan korumanın ilk ve en önemli adımıdır.

Temizlenmeyen bakteri plakları tartarı oluşturur

Plaklar, ağzımızdaki bakteriler ve yemek artıkları düzenli temizlenmediğinde oluşan tabakalardır. Bu bakteri plaklarının temizlenmemesi, birikmesi ve tükürükteki mineraller ile değişime uğraması ile tartar ( diştaşı) oluşur. Sadece diş fırçalamak ağızdaki bakterilerden kurtulmaya yetmediği için, plak oluşumu diş fırçaladıktan hemen sonra tekrar başlar. Günde 2 kez plak oluşumuna karşı etkili bir sıvı ağız bakım ürünü kullanmak, dişeti hastalıklarının ana nedeni olan bakteri plağı ve tartar oluşumuna karşı ağız sağlığımızı korur.

Ağızdaki bakteriler gece boyu üremeye devam eder

Gece yatmadan önce komple ağız temizliği yapmazsak, ağızda kalan bakteriler gece boyunca hızla üremeye devam eder . Bu nedenle, yatmadan önce bakteri plağına karşı etkili bir ağız bakım ürünü ile ağzımızı çalkalamak, gece boyu bakteri plağı oluşumundan bizi korur.
Dişleri 2 dakikanın altında fırçalamak yeterli değildir.

Dişleri fırçalamak için ayrılan süre en az iki dakika olmalıdır, yani sadece 120 saniye. Ancak çoğu yetişkin bu sürenin yakınına bile gelememektedir. Yapılan araştırmalara göre ortalama diş fırçalama süresi 46 saniye, doğru bir şekilde diş ipi kullananların oranı ise yüzde 2 ile 10 arasındadır.

Sadece diş fırçalama ve diş ipi komple ağız bakımını tamamlamaz.

Dişlerimizi fırçaladıktan sonra bile ağzımızda milyonlarca mikrop kalabilir. Fırçalamadan sonra bakteri plağının yüzde 50’ye yakını dişlerde kalabilir. Bu bakteriler ağzımızın kalanında yaşamaya devam eder. Dişler ağız yüzeyinin sadece yüzde 25’ini kapladığından, ne kadar iyi fırçalarsak fırçalayalım, kalan yüzde 75’lik ağız yüzeyi fırça ve diş ipi ile yapılan temizlikten sınırlı fayda görür ve ulaşılamayan yüzeylerdeki bakteriler hızla çoğalarak dişlerin üzerine ve tüm ağıza yeniden yayılırlar. Bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun sıvı bir ağız bakım ürünü ile ağzımızı çalkalamak, fırça ve diş ipi ile beraber günlük etkin bir ağız temizliği sağlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.