Saçkıran hastalığının belirtileri nelerdir?

24.10.2024
98
Saçkıran hastalığının belirtileri nelerdir?

Saçkıran hastalığı (Alopesi Areta) öngürülemeyen saç dökülmesine yol açan bir hastalıktır. Saçkıran hastalığı özünde bir mantar hastalığı olduğu için bulaşıcıdır. Özellikle hastalıklı alana direkt olrak temas edilmesi halinde insanlardan hayvanlara hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Peki Saçkıran hastalığının belirtileri nelerdir?

Saçkıran hastalığı son dönemlerde merak edilen konular arasında yer alıyor. Bir mantar hastalığı olan Saçkıran insandan insana ve hayvandan insana da bulaşabilmektedir. Öngörülemeyen saç dökülmesi en büyük belirtisidir. Saçkıran’a en büyük etken ise çağımızın en büyük sıkıntılarından biri olan stres’in sebep olduğu bilinmektedir.

SAÇKIRAN (ALOPESİ AREATA) NEDİR?

Alopesi areata, genellikle öngörülemeyen saç kaybına yol açan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Saçkıran özünde bir mantar hastalığı olduğu için bulaşıcıdır. Özellikle hastalıklı alana direkt temas neticesinde hem insanlardan hem de hayvanlardan kolayca bulaşabilir.

SAÇKIRAN HASTALIĞININ NEDENLERİ

Bu duruma, beyaz kan hücrelerinin saç köklerindeki hücrelere saldırarak saçların büyümesine engel olması neden olur. Vücudun bağışıklık sisteminin bu şekilde kıl foliküllerini hedef almasının tam olarak nedeni bilinmemektedir.

Bilinenin aksine, saçkırana stresin neden olduğu görüşünü destekleyen çok az bilimsel kanıt vardır. Aşırı stres vakaları durumu tetikleyebilir, ancak en yeni araştırmalar genetik bir nedene işaret eder.

SAÇKIRAN HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Saçkıranın en belirgin semptomu, düzensiz saç kaybıdır. Jeton büyüklüğündeki saç lekeleri, özellikle kafa derisinden düşmeye başlar. Sakal ve kirpikler dahil olmak üzere, herhangi bir bölge etkilenebilir.

Saç kaybı birkaç gün içinde ya da birkaç hafta içinde gelişerek ani olarak ortaya çıkabilir.

Saç dökülmesinden önce bölgede kaşıntı veya yanma olabilir. Saç folikülleri yok olmaz ve foliküllerin iltihaplanması azalırsa saçlar tekrar büyüyebilir. Birkaç saç lekesi yaması olan kişiler genellikle herhangi bir tedavi gerekmeksizin tam iyileşme gösterirler.

SAÇKIRAN TEDAVİSİ

Her ne kadar doktorların saçların daha hızlı yeniden büyümesine yardımcı olması için önerilebilecek bazı tedavi şekilleri olmasına rağmen alopesi areatanın tedavisi yoktur.

Saçkıran tedavisinin en yaygın şekli, bağışıklık sistemini baskılayabilen güçlü anti-enflamatuar ilaçlar olan kortikosteroidlerin kullanılmasıdır. Bunlar çoğunlukla lokal enjeksiyonlar, topikal merhem uygulaması veya ağız yoluyla uygulanır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.