Kış lastiğinde 7 derece şartı

24.10.2024
80
Kış lastiğinde 7 derece şartı

Ticari araçlarda kullanılması zorunla hale getirilen kış lastiği, tüketicilerin kafasında pek çok soru işareti oluşturdu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelikle yolcu ve yük taşıyan araçlara 1 Nisan-1 Aralık tarihleri arasında kış lastiği zorunluluğu getirildi. Resmi Gazete’de de yayımlanan yönetmelik Türkiyede trafikte bulunan 16 milyon aracın yaklaşık 5 milyonunu ilgilendiriyor. Yönetmeliğe uymayanlara 500 lira ceza kesilecek.

Avrupa’nın genelinde kullanılması zorunlu olan bu lastikler, kış şartlarına uygun hamurları ve dayanıklılığıyla sürüş ve yaşam güvenliğini önemli ölçüde artırıyor. Türk Pirelli CEO’su Mete Ekin, yönetmeliği desteklediklerini söyledi. Kış lastiklerinin güvenlik açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Ekin, “TÜİK’in açıklamalarına göre her yıl ıslak, karlı ve buzlu zeminde yaklaşık 16 bin kaza meydana geliyor. Bu yönetmelikle birlikte kış lastik bilincinin artış göstermeye başladı. +7 derecenin altındaki hava koşullarında özellikle ıslak zeminde yol güvenliğinin başlıca şartlarından biri kış lastiği” dedi. Kendilerinin bu ürün grubunu soğuk hava lastikleri olarak adlandırdığını ifade eden Ekin, Türkiye’de lastik yenileme pazarının yaklaşık 10 milyon adet seviyesinden gerçekleştiğini söyledi.

Payı yüzde 20’ye çıkacak

Bu rakamın yaklaşık 1,5 milyon adedinin yani yüzde 15’inin kış lastiklerinden oluştuğunun altına çizen Ekin, “Yeni yönetmelikle birlikte artan kış lastikleri bilinci doğrultusunda kış lastik pazarının oransal olarak yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkacağını tahmin ediyoruz. İstanbul ve Ankara kış lastiklerinin yoğun kullanıldığı iller. Ancak tüm Türkiye yollarında taşımacılık yapan ağır yük ve yolcu taşıyan ticari araçların her koşulda kış lastiği kullanması güvenlik açısından büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Ek maliyet olarak görülmemeli

Uzun dönem araç kiralama firmalarının önemli oranda kış lastikleri alımı yaptığını aktaran Mete Ekin, şöyle devam etti:

“Tüketicilerimizin kış lastiklerini ek bir maliyet olarak görmemesi gerektiğinin altını çizmek isteriz. Ortalama bir lastiğin ömrünü 50 bin kilometre olarak kabul edecek olursak ve tüketicinin yılda 25 bin kilometre yol yaptığını farz edersek bir takım lastik 2 yılda ömrünü tüketmiş oluyor. Yazın yaz, kışın kış lastiği kullanılmasıyla yaz lastikleri yılda 25 bin değil de 15 bin kilometre yol yaptığını farz edersek yaz lastiğinin ömrü 3 seneye çıkmış oluyor. Dolayısıyla yazın yaz, kışın da kış lastiği kullanmak ek bir maliyet kalemi değil lastiklerinizin kullanım ömrünü uzatan bir uygulama olarak görülmeli.”

Kış lastiklerinin soğuk hava koşullarında özellikle ıslak zeminde fren ve yol tutuş konularında oldukça iyi performans sergilediğini söyleyen Ekin, bu lastiklerin diş derinliklerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve diş derinliklerinin 4 milimetrenin altında olmaması gerektiğini kaydetti.

Kış lastiği alana KDV Pirelli’den

Pirelli, 31 Aralık’a kadar devam edecek yeni bir kampanya başlattı. Bu kapsamda bu tarihe kadar 4 adet otomobil, SUV (4×4) veya hafif ticari araç kış lastiği alanlara KDV oranında indirim sunuluyor. World’e özel 3 ay erteleme imkanının da sağlandığı kampanyadan ayrıca 8 taksitte ödeme şeklinde de yaralanılabiliyor. Bu kapsamda “Pirelli Yola Devam” üyeliği ve “Tyrelife” lastik sigortası da avantajlar arasında yer alıyor.

NEDEN KIŞ LASTİĞİ KULLANMALIYIZ?

Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk payları sayesinde düşük ısılarda bile esnekleşirler ve tutuşları artar.

Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda araç merkezkaç kuvvetinin etkisi ile daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle kış lastiği kullanılması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem gösterir.

Fren mesafesi 8 metre kısalıyor

Karla kaplı bir zeminde 50 km/s süratte standart lastik ile fren mesafesi 43 metreyken kış lastiği ile bu mesafe 35 metreye düşmektedir. Aradaki 8 metrelik fark ciddi kazaların önlenmesi anlamına gelmektedir.

Buzlu zeminde ise 30 km/s süratte standart lastik ile fren mesafesi 68 metreyken kış lastiğiyle bu mesafe 57 metreye düşüyor. Buzlu zeminde araçların saatte 30 kilometreden daha hızlı yol aldıklarını düşündüğümüzde, iki lastiğin durma mesafesi arasındaki fark iyice açılmaktadır ve daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Kış lastiklerinin blok desenlerinin üzerinde bulunan derin yivler, lastiğin adeta yere yapışmasını sağlayarak ekstra bir tutunma sağlamaktadır.

Kış sezonunda bunlara dikkat

Kış sezonunda her zaman 4 lastiğinizde kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri ekim ayı ile nisan ayı arasında kullanılabilir.Kış Lastiği adı gibi kış lastiğidir, yani sadece kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir. Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda buzda değil, ısının +7 dereceye düştüğü tüm hava ve yol şartlarında gereklidir.

DEĞİŞİM İÇİN KAR YAĞMASINI BEKLEMEYİN

Yeni kanunu desteklediklerini söyleyen Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdür Akay, “Kış lastiği sürücü ve sürüş güvenliğinin en üst düzeye çıkmasını sağlıyor. Takmak için ille de kar yağmasını beklemeyin” dedi

Kış lastiği üretiminin 60’ıncı yılını kutlayan Continental, bu lastiklerin Türkiye’de zorunlu hale getirilmesine yönelik kanunu destekliyor. Kış lastiği kullanımının önemine dikkat çeken markanın Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, 12 Kasım’dan itibaren ticari araçlar için devreye giren kanununun kazaları azaltacağını söyledi.

Kaza riskini azaltıyor

Tüm dünyada trafik kazalarının nedenleri arasında yağmur, kar ve buzlanmanın üst sıralarda yer aldığının altını çizen Akay, kış lastiklerinin yapılarındaki doğal kauçuk payları sayesinde düşük sıcaklıklarda bile esnekleşip yola tutunmanın arttığını kaydetti.

Mevsiminde doğru lastik kullanımının sürücüler için önemine değinen Akay, “Araç sahiplerinin ortalama olarak 2,5-3 senede bir lastik değiştirdiklerinden yola çıkarsak; 6 senede toplamda iki takım lastik kullanılıyor. Kış döneminde araçlarına kış lastiği takmaları durumunda, sürücüler için herhangi bir değişiklik yaşanmayacaktır” dedi.

Boşa harcanan yakıt azalacak

Türkiye’de de ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğuna yönelik kanunu memnuniyetle karşılayan Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, “Sürücülere kış lastiği kullanımının önemini anlatıyoruz. Kış lastiği kanunuyla sürücü ve sürüş güvenliğinin en üst düzeye çıkması sağlanırken, yolların temizlenmesi ve aşınması gibi birçok maliyet kalemi de hafifleyecek” derken, kış koşullarının sürüş sırasında boşa harcamaya neden olduğu akaryakıtı da azaltacağını ve böylece çevre kirliliği gibi olumsuzlukların da önüne geçileceğini ifade etti.

Avrupa kış lastiğinin farkında

Continental’in dünya çapında kış lastiği kullanımına yönelik yaptığı son araştırma sonuçlarına göre binek ve 4×4 segment araçlar için kış lastiği piyasası genişliyor. Araştırma sonuçlarına göre, 2011 yılında Batı ve Orta Avrupa’da 90 milyon kış lastiği satıldı. 2010 yılında 207 milyon binek ve 4×4 araç lastiği satılırken, bu rakam 2011’de 218 milyona yükseldi. Araştırma sonuçlarında, kış lastiğinin zorunlu olmadığı Fransa ve Lüksemburg gibi ülkelerde sürücülerin kış lastiğine yönelik talepleri artış gösterdi.

Frenlemede 8 metre avantaj sağlıyor

Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER), birçok Avrupa ülkesinde zorunlu olan kış lastiği uygulamasının doğru şekilde uygulanabilmesi için üreticiye ve son kullanıcıya gerekli desteğin verilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü açıkladı.

Bayman, “LASDER olarak tüketicilerin her şeyden önce can ve mal güvenliği için ilgili yönetmeliğe uygun hareket etmelerini, lastik üreticilerinin de tüketicilerin bilinçli seçim yapmalarına destek olmalarını tavsiye etmekteyiz” dedi.

Trafik kazaları kışın %20 artıyor

Türkiye’de kış aylarında hava koşullarının sertleşmesiyle birlikte trafik kazalarının yüzde 20 arttığını ifade eden Bayman, şöyle devam etti:

“Bu dönemde daha iyi yol tutuş, güçlü çekiş ve kısa fren mesafesi sağlayan kış lastiklerinin kullanımı hayati ve maddi kayıpların önlenmesi adına büyük önem taşıyor. Yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metreyken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşüyor. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor.”

TEHLİKE SİNYALİ VERİYOR

Michelin’in sürücüleri lastiklerde yanlış hava basıncının trafikte yarattığı tehlikelere karşı bilinçlendirmek için başlattığı “Lastiklerde Doğru Hava Basıncı” aktiviteleri sonuçları, bir kez daha sürücülerin lastik hava basınçları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ortaya çıkardı.

Yarısının hava basıncı düşük

20 noktada gerçekleştirilen aktiviteler kapsamında 4 bin 206 araçta ölçüm yapıldı. Çıkan sonuç ise tehlikenin boyutlarını ortaya çıkardı. Ölçüm yapılan her 100 araçtan 32’sinin lastiklerinin hava basıncının tehlikeli boyutta olduğu ortaya çıktı. Bu sene düzenlenen aktivitelerde 4 bin 206 araç üzerinde yapılan ölçümlerde yüzde 51’inin düşük hava basıncı ile seyreden araçlar olduğu ortaya çıktı. Ölçüm yapılan araçların yüzde 5’inin ise yüksek hava basıncına sahip olduğu tespit edildi.

Lastik ömrünü yüzde 30 azaltır

Markanın Pazarlama Direktörü Sertan Akçagöz, lastik hava basıncının, karayolu güvenliği kadar ekonomik araç kullanımını da doğrudan etkilediğini söyledi. Hava basıncı düştükçe, lastiğin yuvarlanma direncinin arttığını vurgulayan Akçagöz, “Ortaya çıkan enerji kaybının motor tarafından dengelenmesi daha fazla tüketime neden oluyor. Eksik hava basıncı lastiklerde hızlı aşınmaya da yol açarak, lastik ömrünü yüzde 30’a varan oranda azaltıyor” dedi.

Düşük hava basıncı neden tehlikeli?

Lastiklerde düşük hava basıncı, lastiğin aşırı esneyerek ısınmasına ve bununla birlikte temas yüzeyinin bozularak yol tutuşunun azalmasına neden oluyor. Eksik basınçlı lastikler, ıslak zeminde daha ciddi sorunlara yol açıyor. Diğer bir ifadeyle, basınç ne kadar az ise lastiğin yolla teması da o kadar az oluyor ve bu da araç kontrolünün kaybedilmesine ve kazalara yol açabiliyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.