Kıdem Tazminatı nedir? Kıdem tazminatına nasıl bir düzenleme yapılacak?

24.10.2024
103
Kıdem Tazminatı nedir? Kıdem tazminatına nasıl bir düzenleme yapılacak?

Kıdem Tazminatı ile ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Her çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için başlatılan çalışmada sona gelindi, işçi ve işveren kesimiyle görüşmeler yapılarak, son şekli verilecek. Peki Kıdem Tazminatı nedir? Kıdem tazminatına nasıl bir düzenleme yapılacak?

İşçi ve işveren kesimiyle yoğun görüşme trafiği gerçekleştirilecek. Taraflarla uzlaşma sağlanarak yeni formül hayata geçirilecek.

İSTEYEN ÇEKEBİLECEK

Yeni sistem, Kıdem Tazminatı Fonu dönemini başlatacak. 1 yıl çalışmaya karşılık 1 aylık brüt tutarındaki kıdem tazminatı miktarı, fonla azalmayacak. 30 günlük brüt ücrete karşılık gelen 8.3lük oran işveren payının yanı sıra devlet katkısı, İşsizlik Fonundan yapılacak destekle korunacak. Her çalışanın bireysel kıdem hesabı olacak. İşveren bu hesaba her ay para yatıracak. Çalışanlar hesapta biriken parayı istediği zaman takip edebilecek.

İLK HESAPLAR OCAKTA AÇILACAK

İlk hesapların da 1 Ocak 2017de açılması hedefleniyor. Yeni modele göre, tüm çalışanlar yasa çıktıktan sonra fon sistemine dahil olacak ancak geçmiş dönem için tercih hakkı sunulacak. İşçiler en az 3 bin 600 gün prim ödeme ve 15 yıl çalışma koşuluyla her yıl için 30 gün karşılığı para çekme hakkına sahip olacak. Evlilik, askerlik gibi durumlarda da çekme hakkı için 10 yıl koşulu aranması öngörülüyor. Emekli olurken de hesapta biriken paranın tamamı alınabilecek. 1 gün bile çalışanın kıdem tazminatı hakkı olacak. Sadece işten çıkartılanlar değil, istifa edenler de kıdem tazminatı alabilecek.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu bir tazminat şeklidir. Kendi isteğiyle işten ayrılan kişilere kıdem tazminatı ödenmez. Kıdem tazminatı sayesinde işçilerin gelir ve iş güvenlikleri sağlanmış, gereksiz işten çıkarmaların ve olumsuz etkileyici durumların ortaya çıkmasının önüne geçilmiştir. Ayrıca işçiler onca zaman çalıştıkları, hizmet ettikleri kurum ve kuruluşlardan ayrılırlarken yıpranmasının karşılığı, yıpranma payına benzer olarak aldıkları bir ödül gibi düşünülebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.