Kaygı Bozukluğu Tedavisi

24.10.2024
100
Kaygı Bozukluğu Tedavisi

Kaygı bozukluğu iki temel tedavi yöntemi uygulanarak tedavi edilir.

Bunlar ilaç tedavileri ve danışmanlıktır (psikoterapi). Hasta bu iki tedavi yöntemini bir arada sürdürebilir. Hasta için uygun tedavi yönteminin belirlenmesi biraz zaman alabilir ve bu süreçte bazı hatalar yapılabilir.

İlaç Tedavileri

Kaygı bozukluğu tedavisinde bir dizi farklı ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar şunlardır:

Antidepresanlar: Bu ilaçlar kaygı bozukluğuna neden olduğu düşünülen beyin kimyasallarının (sinir taşıyıcılar) aktivitelerini etkiler. Kaygı bozukluğu tedavisinde kullanılan antidepresanlar arasında fluoksetin (Prozac), paroksetin (Paxil), eskitalopram (Lexapro), sertralin (Zoloft), venlafaksin (Effexor) ve imipramin (Tofranil) yer alır.

Buspiron (BuSpar): Kaygı yatıştırıcı bu ilaç düzenli olarak kullanılabilir. Çoğu antidepresanlarda olduğu gibi Buspironun etkisini tam olarak göstermesi birkaç hafta sürebilir. İlacın en sık karşılaşılan yan etkisi ilacın alımından kısa bir süre sonra ortaya çıkan bağ dönmeleridir. Daha az rastlanan yan etkiler arasında bağ ağrıları, mide bulantısı, gerginlik hissi ve uykusuzluk yer alır.

Benzodiazepinler: Bazı nadir durumlarda doktorunuz kaygı belirtilerini azaltmak amacıyla size bu tür sakinleştiricileri yazabilir. Klonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), diazepam (Valium), klordiazepoksit (Librium) ve alprazolam (Xanax) benzodiazepin örneklerinden bazılarıdır. Benzodiazpinler genellikle sadece akut kaygı problemlerine karşı kısa süreli olarak uygulanırlar. Bu ilaçlar bağımlılık yaratabileceği için, daha önce alkol ve madde bağımlılığı (kişiyi bağımlılığa karşı eğilimli hale getirir) problemleri ile karşı karşıya kalan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Benzodiazepinler, uyku sersemliği, kordinasyonda azalma ve denge ve hafıza problemleri gibi bazı yan etkilere neden olabilirler.

Psikoterapi

Konuşma terapisi ve psikolojik danışmanlık olarak da bilinen psikoterapi ile kişinin yaşamındaki stres ve endişe ile ilgili sorunların çözümlenmesi ve davranışları değiştirilmesi hedeflenir. Kaygı sorunu için etkili bir tedavi yöntemi olabilir.

Bilişsel davranış terapisi kaygı bozukluğuna karşı uygulanan en yaygın psikoterapi yöntemlerinden bir tanesidir. Genellikle kısa süreli bir tedavi yöntemi olan bilişsel davranış terapisinde kişiye negatif düşünceleri ve davranışları ayırt etmeyi öğretir ve bunların olumlu düşüncelere dönüşmesini sağlamayı amaçlar. İstenmeyen bir durumda değişiklik olmasa bile kişi stresini azaltabilir ve tepki şeklini değiştirerek yaşamı üzerinde daha fazla kontrol sağlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.