İnternette Sağlık Kampanyası Can Yakıyor

24.10.2024
93
İnternette Sağlık Kampanyası Can Yakıyor

İnternette sağlık hizmetlerine dikkat! İndirim kampanyaları ‘hem canı hem de cebi’ yakabilir

Uzman Doktor Tülay Türksoy Akvardar, sağlıkta internet üzerinden duyurulan indirim kampanyalarının ‘hem canı hem de cebi’ yakabileceği belirterek, tüketicileri büyük indirim fırsatı olarak sunulan sağlık hizmetlerine karşı uyardı.

Ota Tıp ve Güzellik Merkezi’nden Dr. Tülay Türksoy Akvardar, pek çok insanın mail kutusuna her gün düşen ‘yüzde 90 indirimli lazer epilasyon’, ‘yüzde 50 indirimli check up’ ya da ‘tek bölge fiyatına tüm yüze botox’ gibi kampanyaların hizmet ve kalitede düşük standart, bayat ya da 2. sınıf malzeme ve artık kullanılmayan sistemlerin kullanılmasını da beraberinde getirebileceğine dikkat çekti. Sağlık ile ilgili birçok kampanyada ürün maliyetinin çok altında fiyatlar verilmesinin, işlem içerisinde uygulanacak ürünün ucuz ve sağlıksız muadillerinin kullanılabileceğini vurgulayan Akvardar, daha güzel olmak ya da sağlıklı kalmak için yanlış malzeme ve tedavi seçimlerinin geri dönülmez sonuçları olduğunu belirtti. Maliyetin altına yapılan indirimlerle hizmet kalitesinin düşmesinin kişilerin sağlığını riske atmak demek olduğunu ifade eden Akvardar, “Örneğin güvenilirliği yüzde 100 olan bir kan testi yöntemini, maliyeti daha düşük olan fakat güvenilirliği yüzde 60 civarında olan bir test yöntemi ile değiştirmek, verilen hizmetin güvenilirliğini de aynı oranda düşürecektir” dedi. Akvardar, standart bir check-up paketinde, temel bir takım hastalıkların kontrol edilebilmesi için akciğer grafisi, elektrokardiyografi, batın ultrasonu, kan tetkikleri, idrar ve dışkı analizleri ile tüm bu tetkikleri değerlendirecek iç hastalıkları muayenesinin mutlaka olması gerektiğinin altını çizerek, “Bu ve bunun gibi ileri incelemeleri gerçekleştirebilecek ekipman ve personele sahip merkezler dışındaki yerlerde Check Up yaptırılmamalıdır” uyarısında bulundu.

SAHTE LAZERE DİKKAT

Lazer epilasyonları kampanyalarında adı ‘lazer’ olarak geçenlerin birçoğunda IPL teknolojisinin kullanıldığını belirten Akvardar ‘sahte lazer’ konusundaki tehlikeleri şöyle aktardı:
“Ancak halkın bunu ilk bakışta anlaması zor. Lazerler de kendi içinde birçok kaliteye ayrılmakta. Epilasyonda kullanılan lazerlerin dalga boyu kılın kalınlığına, rengine, kılın vücutta yer aldığı anatomik bölgeye, ten renginin açık veya koyu olmasına göre tercih ediliyor. Piyasada IPL (Intens Puls Light) isimli cihaza sahip oldukları halde lazer epilasyon hizmeti verdiğini iddia eden yerler var. IPL bir lazer epilasyon cihazı değildir, bu cihazın teknolojisi lazer epilasyon cihazları ile aynı değildir dolaysıyla epilasyon etkisi oldukça düşüktür, üstelik tıbbi açıdan da herkese aynı tür cihazın uygulaması veya vücudumuzdaki her bölgeye aynı tür cihazın uygulanması da hatalı bir uygulamadır. Dolayısıyla IPL cihaz kullanan bir merkeze giden kişiler 1,5 – 2 seneye kadar sürebilen uğraşlar sonucunda para ve vakit kaybederek hiç bir sonuç elde edemezler. Lazer epilasyon konusunda doğru olan uygulamanın bir poliklinikte gerçekleşmesi, beklenmedik cilt reaksiyonlarına müdahale edebilmesi açısından mutlaka bir dermatoloji uzmanı gözetiminde yapılmasıdır. Şunu da ekleyelim ki 2010 yılı itibarıyla güzellik salonları veya kuaförlerin lazer epilasyon yapması kesinlikle yasaktır. Buna rağmen bu kampanyaların birçoğunun güzellik merkezleri tarafından yapıldığını görüyoruz. Bu mekanlar mühürlenseler satın alınan hakların da peşine düşmek oldukça güç olacaktır.”

BOTOKS TIP DOKTORUNA UYGULATILMALI

Botoks ya da dolgu ürünlerinin de taklitleri olduğunu konusunda da uyaran Dr. Akvardar, “Yüz sinirleri üzerinde çalışılan bu uygulamayı işinin ehli olmayan biri tarafından gerçekleştirilirse ya da kalitesiz ürün kullanılırsa veya doğru ürün doğru bölgeye uygun miktarlarda uygulanmaz ise kişide ifade bozuklukları, göz kapağının düşmesi gibi estetik açıdan hoş olmayan görünüm oluşabilir. Dolayısıyla botoks ve dolgu işlemlerini sadece tıp doktorlarına uygulatmakta fayda var.
Dolgu ve botoks uygulaması esnasında enjekte edilen maddenin şişesini işleme başlamadan hemen önce açmak etkinliği açısından çok önemlidir. Dolgu maddesi açıldığı anda uygulanmalıdır, botoks ise açıldıktan sonra en kısa sürede tüketilmelidir” dedi.

(ANKA)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.