İdeal kilonuz kaç olmalı?

24.10.2024
95
İdeal kilonuz kaç olmalı?

Pek çok kişi metabolizmasının yavaş çalışmasından, bu yüzden de kilo verememekten yakınır. Peki, metabolizmanız gerçekten de yavaş mı çalışıyor?

Şişman mısınız? İdeal kilonuz kaç olmalı? Günde kaç kilo kalori almalısınız? Tüm bu soruları ART Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Simge Çıtak cevapladı.

Alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda şişmanlık olur. Sadece yediğiniz yağlar değil, vücudun yakamadığı her şey, yağa dönüşüyor. Vücudun depolama şekli budur. Danışanlarımdan “ama ben fazla yağ yemem ki, bu kadar yağ da nerden çıktı?” yakınmalarını çok duyuyorum. Fazladan yediğiniz çilek de, ekmek de vücutta adipoz dokuda (yağ dokusu) depolanıyor. O yüzden beslenmede denge çok önemli. Tüm besin grupları arasında denge kurmalıyız.

Bazal metabolizma insanın kilo dengesini korumasında önemli bir etkendir

Bazal metabolizma hızı, kişinin 24 saat içinde, doku ve organları için gerekli olan enerji ihtiyacıdır. Yani siz hiçbir şey yapmazken zaten sistemin çalışabilmesi için kaloriye ihtiyaç vardır ve buna bazal metabolizma hızı diyoruz. Vücudumuzda en yüksek bazal metabolizma hızı, karaciğerimize aittir.

Bazal metabolizma için harcanan enerji, vücut enerjisinin yaklaşık yüzde 60 – 70’ini oluşturur. Bu sebeple alınacak kalorinin hesaplanabilmesi için bazal metabolizma hızının hesaplanması önem taşır. Bunun hesaplanmasında pek çok formül kullanılıyor, bu formüller gerçek metabolizma hızınızı ölçemezler ancak ortalama bir değer verebilirler. Kesin sonuç veren, gerçek ölçüm, ağızdan oksijen tüketim kapasitenize göre yapılır. Bazal metabolizma hızı ölçüm cihazı, 10 – 15 dakika süreyle, siz dinlenme halindeyken ağızdan oksijen tüketiminizi ölçer. Bu ölçümün doğru sonucu verebilmesi için ölçüm öncesi egzersiz yapmamak, kafein gibi uyarıcı maddeler tüketmemek önemlidir. Yani “benim metabolizma hızım yavaş” ya da “hızlı” demek için gerçek bir ölçüm yaptırmak gerekir.

Diyete başlamadan önce mutlaka metabolizma hızınızı ölçtürün!

ART Tıp Merkezi’nde uygulanan Fitmate bazal metabolizma ve performans test cihazıyla çok daha iyi sonuçlar elde edilebiliyor. Fitmate, istirahat halindeki metabolizma hızının ölçülmesini sağlayarak kişiye özel ayrıltılı bir beslenme programının çıkarılmasına yardımcı oluyor. Klinik testlerle sonuçlarının doğruluğu kanıtlanan cihaz bugüne kadar bir çok merkezin formüller kullanarak hesapladığı bazal metabolizma hızını kişiye özel olarak kişinin oksijen tüketimini üzerinden en son teklonoji kullanarak hesaplıyor. Formülle hesaplanan bazal metabolizma sonuçları ile Fitmate ile yapılan ölçüm arasında diyet içeriğini önemli ölçüde etkileyecek farklar görülüyor.
Bazal metabolizmanın hızını yaş, cinsiyet, yapı, stres, tiroid gibi sağlık sorunları etkiler. Bu nedenle Uzman Diyetisyen Simge Çıtak mutlaka diyet öncesi metabolizmanın ölçülmesini ve hızının tespit edilerek ona göre bir uygulama yapılmasını tavsiye ediyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.