Googleı En Aktif Kullanmanın 10 Yolu

24.10.2024
95
Googleı En Aktif Kullanmanın 10 Yolu
İşte dünyanın en çok kullanılan arama motoru google’nin kullanım klavuzu.

Bazı günler, ihtiyacımız olan dünyanın tüm bilgilerine daha kolay ulaşmamız için bunları organize eden Google, çok çalışıyor gibi görünürken diğer yandan, tüm dünyayının idaresini elinde bulundurma planları yaptığını iddia eden Howstuffworks.com isimli internet sitesi Google’ın sahip olduğu 10 faydalı uygulamayı açıklıyor.

Google, internetin elektrik santrali. Yahoo, Google ile kendi arama motoru sayfalarında Google reklamlarını koymak için anlaştığında, Google’ın web üzerindeki tesirli varlığı etkili oldu. İnsanlar, Google’ın, arama motoru reklamı işini tekelleştireceği konusunda endişelenmeye başladı. Hatta, Amerikan Millet Meclisi de bağlılığı sorgulamaya başladı. Google, derecesini yükseltti, şirket rastgele bilgisayarları bir garajda bağlantısını kurmaktan milyarlarca dolarlık küresel bir şirkete dönüştü.

Google’ın sitesinde küçük bir gezinti yaparsanız verimlilik uygulamalarından anlık mesaj istemcisine kadar her şeyle karşılaşabilirisniz. Google, bu ürünlerden bazılarını kendi geliştirdi ve takdim etti. Bazı durumlarda ise, Google diğer şirketler tarafından tasarlanan bağımsız projeleri kullandı. Eğer, Google yöneticileri şirketinin hedeflerini geliştirmeye yardımcı olacak ilginç bir proje görürse, bu şirketi ele geçirmek için onlara teklif götürme şansı var.

Google, projelerinin çoğunu Beta sürümünden tamamlanmış ürünlere yükseltmede ağır davranıyor gibi görünüyor. Hatta, Google’ın 2004 yılında piyasaya sunduğu e-posta istemcisi G-mail halen beta sürümünde hizmet veriyor. Google, kullanıcılarına laboratuarlarının web sitesinde deneysel servisleri denemelerine imkan tanıyor.

Google E-mail: 2004 yılında Google internette en büyük online servisi (e-posta) olmayı istedi. Seçilmiş sayıdaki insanın G-mail isimli e-posta servisini denemesine izin verdi. Gmail, Google’ın iç e-posta servisi gibi başladı. Şirket dışındaki insanların da kullanımına sunmaya karar verdi, kademeli bir yaklaşım getirdi. Başlangıçta, Gmail hesabı alabilmenin tek yolu, birininin sizi davet etmesiydi. Gmail’in kuruluşundan yaklaşık 3 yıl sonra, daha geniş bir kitleye ulaşımı açtı. Şu anda herkes Gmail hesabı oluşturabiliyor.

Google Talk: 2005 yılında piyasaya sunulan Google Talk, kullanıcıların birbirine anlık ileti göndermesine izin veren bir uygulama. Gmail’den farklı olarak, Gtalk işlemcisi tam olarak web tabanlı değil. Kullanıcılar, öncelikle kendi bilgisayarlarına tüm niteliklere ulaşabilmek için bir uygulama indirmek zorunda.

Bu özellikler basit mesajlaşmanın ötesine geçiyor. Diğer kullanıcılara limitsiz dosya gönderebilirsiniz. Özellikle yavaş olan bir bağlantıda, birisine büyük bir dosya gönderirken ne kadar zaman beklediğinizi bir düşünün.

Gtalk aynı zamanda sesli ve görüntülü arama da yapıyor. Bilgisayardan bilgisayara Google Talk kulanıcılarıyla konuşabilirsiniz. Sizin ve arkadaşınızın mikrofona ve hoparlöre ihtiyacı olacak, Google Talk geri kalan işi kendisi yapıyor. Gerçek zamanlı ses iletimi çok yüksek bir bant genişliği gerektiriyor.

Google Talk Gadget ile web tabanlı bu istemci sayesinde bir yandan Gmail hesabınızdaki postaları kontrol ediyor, diğer yandan Gtalk’taki arkadaşlarınızla sohbet edebiliyorsunuz. Fakat bu özellik sadece Gmail’in web arayüzünde çalışıyor ve onu başka bir yere taşıyamıyorsunuz. İşte Google Talk Gadget ile artık bu özelliği ister Kişiselleştirilebilir Google Anasayfanıza, ister blog/web sayfanıza ekleyebiliyorsunuz. Web tabanlı olduğu için herhangi bir kurulum gerektirmiyor.

Google Checkout: Birçok insan interneti alışveriş yapmak için kullanıyor. Online alışverişin dezavantajlarından biri, kişisel bilgilerinizin internete geçmesidir. Farklı web sitelerinde birşeyler almak istiyorsanız, tüm bilgilerinizi birçok kez girmek zorundasınız. Google, perakendecilerin ve kullanıcılarının evrensel bir hesap sistemi avantajından yararlanmalarına izin veren bir araç geliştirdi.

Öncelikle, Google hesabı oluşturuyorsunuz. Zaten hesabınız varsa, kredi kartı bilgilerinizi giriyorsunuz ve google checkout servisi kullanan tüm sitelerden kolayca alışveriş yapabiliyorsunuz. Yani kimseye kredi kartı bilginizi vermenize gerek kalmıyor. Checkout üzerinden alışverişinizi yapıyorsunuz, kredi kartından tahsilatı google yapıyor.

Müşteriler için ücretsiz olan Google Checkout hizmetine perakendeciler ise satış hareketi başına yüzde 2 pay ödemek zorundalar. Fakat, Google AdWords kullanan perakendecilere indirim yapıyor.

Google Calendar: 2006 yılının Nisan ayında, Google Calendar ismiyle ücretsiz online takvim uygulaması piyasaya sunuldu. Google hesabınız varsa, Google Takvim oluşturabiliyorsunuz. Yoksa, ücretsiz hesap için kaydolabiliyorsunuz.

Google Takvim’i etkinlikleriniz için zaman çizelgesi oluşturabiliyor ve insanları katılmaları için davet edebiliyorsunuz. Dosyaları paylaşarak, diğer kullanıcılarla zaman çizelgenizi karşılaştırabiliyorsunuz. Eğer herkes takvimini güncelleştirirse, çelişmelerden kolayca kurtulabilirsiniz. Tek bir kullanıcı çoklu takvim açabilir ve tüm programlanmış etkinliklerini tek bir pencerede görebilir. Google, karmaşayı önlemek için her takvimin etkinliğini farklı renklerde gösteriyor.

Google, Google Takvim sisteminde kendi arama özelliğini de içeriyor. Spesifik takvimler için arama yapabilirsiniz. Takvim sahipleri özel bir takvimi kendileri için saklayabilir ya da onu herkesle açık olarak paylaşabilirler. Tek bir hesapla birden fazla takvim oluşturmanız mümkün.

Google Docs: DOC, XLS, ODT, ODS, RTF, CSV, PPT vb. dosyaları bilgisayarınıza herhangi bir ofis yazılımı yüklemeden doküman oluşturup, düzenleyip, saklayabileceğiniz web tabanlı bir uygulama. Dökümanlarınızı dilerseniz arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz, hazırladığınız sunumları isterseniz web sitenize ekleyerek kullanabilirsiniz. Üstelik tüm bu işlemler ücretsiz.

Google Docs’un diğer özelliği, dokümanlarınızı diğer Google kullanıcılarıyla paylaşabilmeniz ve yeteneklerini düzenleyebilirsiniz. Birçok insan aynı anda aynı dokümanı düzenleyebiliyor. Geleneksel masaüstü uygulamalarıyla proje müdürü aynı dosyanın birçok kopyasını idare etmek zorunda. Google Docs ile herkes Google serverlarında kayıtlı dosyaya kendi değişikliklerini yapabiliyor. Google Docs aynı zamanda dokümanın önceki sürümlerini de saklayabiliyor.

Google Docs’un tek dezavantajı, uygulamalardan hiçbirinin Microsoft Office gibi popüler masaüstü verimlilik yazılımları kadar sağlam olmaması. Basit bir yararlılığa ihtiyacınız varsa, Google Docs kullanışlı olabilir.

Google Maps: Google, online harita özelliğini 2005 yılında çıkardı. Google Maps kullanıcılarının spesifik bölgeleri görmesine ve bir yerden diğerine yön bilgilerini elde etmesine imkan sunuyor. Ayrıca, harita kullanıcılarına sokak haritalarını, topoğrafik arazi haritaları ve hatta uydu görüntülerini de sunuyor. Bazı alanlar için Google, trafik sıkışıklığı uyarısı veren trafik haritasına da sahip.

Google Maps özelliği NAVTEQ (haritalama ve yön bulma hizmetleri konusunda lider şirket)’ten sağlanan dijital harita görüntülerine dayanıyor. NAVTEQ, araç navigasyon sistemlerinin de dahil olduğu birçok farklı müşteriye harita verisi sağlıyor. DeCarta diye bilinen firma, haritalama özelliğine güç veren bu uygulamayı sağlıyor.

2008 yılında, Google Maps’e yeni bir özellik eklendi. Şimdi bir yerden diğerine yürüyerek gidebiliyorsunuz. Önceden, Google Maps sadece araba güzergahını harita üzerinde çiziyordu. Şu anda kullanıcılar, 2 nokta arasındaki en kısa yürüyüş rotasını bulabilirler.

Google Earth: Google her zaman bilgilerini organize etmenin ve sunmanın yeni yollarını araştırıyor. Bu yollardan biri coğrafi etiketlenmiş veriler. Coğrafik etiketleme, kısaca çektiğiniz fotoğraflara konum bilgisinin eklenmesi anlamına geliyor. Google, dijital bir dünya seçti ve adına Google Earth dedi. İnternet ortamında kullanılabilen bir haritalandırma programı olan Google Earth, tüm dünyanın yeryüzü şekillerini de kapsayan üç boyutlu görüntülendiği Google Earth’de galaksi sisteminin de görüntülerine ulaşılabiliyor.

Google, 2005 yılında Keyhole isimli şirketi satın aldı. Keyhole, Google Earth için temel inşa etti. Kullanıcılara zoom yapma yeteneği veren dijital bir küre oluşturdu. Google Earth, kullanıcılarına gezegenin uydu görüntülerinden örtücü haritalara, 3 boyutlu arazilere ve hatta kentsel bir alanın genel görünümüne kadar düzinelerce seçenek veriyor.

Google Earth, dünya çapında bir haritalandırma programıdır. Şirketler Google Earth üzerinde işaretlendirildikleri zaman; hem interaktif ortamda tanıtım ve reklam çalışması yapmış olurlar hem de şirketlere müşterileri bazında ulaşım çok rahat olur. Çünkü, Google Earth, yol güzergahından, haritadaki koordinatlarına kadar bir çok bilgiye ulaşılmasını sağlar.

Google Desktop: yüklenebilir bir uygulamaya ücretsiz sahip olabiliyorsunuz. Kullanıcı uygulamayı indirip bilgisayarına yüklediği zaman, Google Desktop çalışmaya başlıyor. Dosyaları araştırıyor ve endeksliyor. Uygulama dosyaların sadece isimlerini endekslemiyor, aynı zamanda içerikleri de araştırıyor.

Google Desktop, bilgisayarınızda arama yapmayı Google ile web’de arama yapmak kadar kolay hale getiriyor. Google Desktop, e-postalarınız, dosyalar, müzik, fotoğraflar, sohbetler, Gmail, görüntülediğiniz web sayfaları ve daha fazlası için tam metin araması sağlayan bir masaüstü arama uygulamasıdır. Bilgisayarınızı üzerinde arama yapılabilir hale getiren Desktop, bilgilerinizi kolayca erişebileceğiniz bir yere yerleştirir ve dosyalarınızı, e-postalarınızı ve favorilerinizi el ile düzenlemekten sizi kurtarır.

Google Desktop sadece bilgisayarınızda arama yapmanıza yardımcı olmakla kalmaz; ayrıca web’deki yeni bilgileri almanıza ve gadget’lar ve kenar çubuğu yardımıyla düzeninizi korumanıza yardımcı olur.

iGoogle: Kişiselleştirilmiş Google sayfası olan uygulama, Mevcut Google Anasayfası’na uygulamaları ile hava durumu, saat, RSS gibi sürekli takip edilen şeyleri izleme imkânı sunar.

iGoogle, Google Personalized Homepage (Google Kişiselleştirilmiş Anasayfa) adıyla Mayıs 2005 tarihinde kullanıma sunulmuştur. 30 Nisan 2007 tarihinde bu ismi almış ve geliştirilmiş ve pek çok yerel dile ve ülkeye göre özel versiyonları bulunan sürüm hizmete sunulmuştur. 2007 sonu itibariyle 42 dilde ve 70 ülkenin internet domaini ile servis veriyor.

Google Health: Doktor değiştirmek, her zaman kolay bir deneyim değildir. Google Health ile kendinize ait sağlık profilini oluşturup daha önceden doktorlar/eczacılar tarafından oluşturulmuş sağlık durumu raporlarını indirebiliyorsunuz.

Kişisel sağlığınızla ilgili haberlere kolay bir şekilde erişebileceğiniz Google Health servisinden doktor arayabilir, daha önceden aldığınız test sonuçlarını profilinize ekleyebilirsiniz. Eğer isterseniz buradaki bilgileri ailenizin diğer bireyleriyle ya da başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

Google tarafından reklam içermeyeceği ve bilgilerin yetkilendirmediğiniz kişilerle paylaşılmayacağı vurgulanan serviste ayrıca test sonuçlarınızı kontrol edebilir ve ilaçlarınızı almak ya da tansiyonunuzu ölçtürmek için düzenli uyarılar oluşturabilirsiniz.

Google Health’ın amacı hastalar ve doktorlar arasındaki veri alışverişini daha güvenilir ve sağlıklı bir şekilde yapmak. Böylece hastalar sağlık bilgilerini toplayıp biriktirebilecekler, rapolayabilecekler ve doktorların görüşlerini alabilecekler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.