Emekli Maaş Farkı Nasıl Olacak?

24.10.2024
106
Emekli Maaş Farkı Nasıl Olacak?

Bakan Dinçer, emeklilerin maaşına yapılması söz konusu olan fark ücretiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Emekli maaşları arasındaki adaletsizliğin Anayasaya Mahkemesi’ne taşınmasını değerlendiren Bakan Dinçer, “Maaş için 2000 öncesi ve sonrası için ayrı bir hesaplama yapıldı. Biz kanunu uyguladık. Eğer karar aleyhimize çıkarsa, fark için yapılacak ödeme 8 milyar lirayı bulur” dedi…

Yaklaşık 4 milyon emekli gözünü Anayasa Mahkemesi’ne çevirdi. İşçi, Memur ve Bağkur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz maaşlar arasındaki farkın giderilmesi için Ankara 5’inci İş Mahkemesi’ne dava açmıştı. İş Mahkemesi de bilirkişi raporunun ardından dosyası Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.

Yüksek Mahkeme’nin olumlu karar vermesi durumunda emekli maaşlarına yüklü bir zam gelecek. Davanın Anayasa Mahkemesi’ne gitmesini İstanbul Sanayi Odası’nın İstanbul Sanayi Forumu 2010 yılı 2. Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı sonrası gazetecilere değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emekli maaşı hesaplanırken 2000 yılından önce ve sonrası için farklı formüller uygulandığını söyledi.

ALEYHTE ÇIKARSA…

Dinçer, “Biz kurum olarak kanunun ön gördüğü formüllerle hesaplamalarımızı yaptık. Onun dışındaki kararlar yerindelik kararı olacaktır” dedi. Anayasa Mahkemesi’nden aleyhte bir karar çıkması halinde bunun ülkeye bir maliyetinin olacağını savunan Dinçer, şöyle devam etti:

“Bunun da farkında olunmak gerekir. Aşağı yukarı bizim tahminlerimize göre böyle bir değişikliğin yapılıyor olması ve geçmişe yönelik birtakım ödemeler söz konusu olursa 8 milyara yakın ek yük getirecek bir taleptir. Şu anda yargı aşaması devam ediyor. Yargının vereceği karar bizim uygulayacağımız karar olur.’’

TEKEL’DE KARARI BEKLİYORUZ

Bakan Dinçer, Danıştay’ın TEKEL işçileri ile ilgili aldığı kararı incelediklerini de kaydederek, bununla ilgili nihai kararın verilmesini beklediklerini bildirdi. Dinçer, “Şayet bu karar gecikecek olursa, biz onunla ilgili ek bir tedbir düşündük. Belki işçilerimize ek bir süre vererek, yeniden müracaatlarını alacağız. O süreyi kullananlar 4C ile işine başlayacaklar. Kullanmayanlarsa kendi hayatlarına başka türlü devam edebilirler’’ şeklinde konuştu.

PRiM BORÇLUSUNA 2 MÜJDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kriz sonrasında sosyal güvenlik prim borcu bulunanlara yönelik bir affa şahsi olarak karşı olduğunu ancak, bazı kolaylıklar gösterebileceklerini söyledi. Prim borcu için 2 çalışmayı hayata geçireceklerini belirten Bakan Dinçer, “Prim borcunun gecikmeli ödenmesi halinde ilk 3 aydaki faiz oldukça yüksek. Bunu kabul ediyoruz. Bu yüzden ilk 3 aylık faiz oranlarını düşüreceğiz. Siz de borcunuzu çabuk ödeyin” dedi.

BORCU YOK YAZISI

Diğer bir çalışmanın da geçmişte prim borucu yapılandırması gerçekleştirmiş olup da ödemesini aksatanlara yönelik olacağını ifade eden Dinçer, “Eğer bir sanayicinin 2008’de ödemediği borcu varsa, ancak 2009’da 3 ayda borcunu ödediyse biz yaptığı ödemeleri 2008 yılına sayacağız. Dolayısıyla onun yeniden yapılandırmasını bozmayacağız” dedi, Sanayicileri aldığı borcu yoktur yazısı için de bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Dinçer, yazı ile ilgili hem süreci kısaltacaklarını hem de borcu varsa bile kendilerine evraklarının verileceğini bildirdi.

Dinçer, “Maliye’den tahsilatınız varsa, bankadan kredi alıyorsanız size ‘borcu şu kadar vardır’ diyerek bir evrak vereceğiz. Bu evraktan kamu görevlisi bizim adımıza borcumuzu tahsil edecek. Her halükarda sizden paramızı bir şekilde alacağız” dedi.

UYGUN EĞİTİM İÇİN ADIM

Bakan Dinçer, piyasanın istediği şarta elaman yetiştirilmesi için de bir çalışma içerisinde olacaklarını kaydetti. Bununla ilgili TOBB önderliğinde işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmeler yapacaklarını ifade eden Dinçer, “Türkiye genelinde tüm iş gücünü analiz edeceğiz. Piyasanın ihtiyacına göre eleman yetiştirilmesi için çalışacağız. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı, İşKur ve bölge odalarla çalışmalar yapacağız” diye konuşu.

İSTİHDAMI KORUMAK İÇİN DE ÇALIŞILMALI

İSO Başkanı Tanıl Küçük, kriz karşısında alınan önlemlerde, ilave istihdamın desteklenmesinin öne çıktığını belirterek, ‘’Mevcut istihdamın korunması ise bir yerde ihmal edildi’’ dedi. Bu anlamda en kalıcı kapsamlı desteklerin başında prim indirimlerinin, birplan çerçevesinde kademeli olarak devam ettirilmesinin geldiğini ifade eden Küçük, kredim tazminatı konusunda da çalışma yapılmasını istedi.

İŞÇİYE GİDİYORUM SANAYİCİ DİYORLAR

İSO tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Meslek Komitelir Ortak Toplantısı’na 170’e yakın sanayici katıldı. Sanayici Selahattin Akaydın kayak sırasında ayağını kırdığı için toplantıya bastonla katıldı. Toplantıda söz alan 7 sanayici Bakan Dinçer’e istihdam üzerindeki yükselden vergilerden ve kıdem tazminatından şikayet etti. Bakan Dinçer de işçi ve işverenlerden dert yandı.

ÇÖZÜMDE KİMSE YOK

Her iki kesimin sorunların tespitinde ortak noktada buluştuğunu, ancak çözümler noktasında bir araya gelmediğini belirten Dinçer, “İşçilerle toplantı yapıyoruz, ‘sanayici gibi konuşuyorsun’ diyorlar. Sanayicilerle bir araya geliyoruz, ‘işçi gibi konuşuyoruz’ diyorlar. Demek ki işi doğru yapıyorum. Biraz sizin canınız yanacak biraz işçilerin sorunları bir şekilde halledeceğiz” şeklinde konuştu.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.