Başbuğ Yönetemedi Kriz Derinleşti

24.10.2024
93
Başbuğ Yönetemedi Kriz Derinleşti

Çözüm için yeterli katkıyı vermeyen Başbuğ’un son kritik görevinde, hukuk dışı faaliyet iddiaları nedeniyle ifadeye çağrılan subayları koruması, YAŞ’ın olağan toplantısı içinde rahatlıkla yapılabilecek atamaları krize dönüştürdü.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un görev süresindeki son YAŞ toplantısında önümüzdeki yılların askeri yönetim piramidini şekillendirme çabaları krize neden oldu. Başbuğ’un son kritik görevinde, hukuk dışı faaliyet iddiaları nedeniyle ifadeye çağrılan subayları koruma çabası ve konunun hukuka saygı çerçevesi içinde çözülmesine yeteri katkıyı vermemesi rahatlıkla yapılabilecek atamaları kriz haline dönüştürdü.

Yüksek Askeri Şura toplantısında askeriyenin yeni komuta kademesinin belirlenmesiyle ilgili görüş ayrılıkları bir haftasını doldurdu. Hükümetin, başta 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız olmak üzere, Balyoz davası kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan isimlerle ilgili ortaya koyduğu prensip kararına karşı Başbuğ krize neden olan bir tavır sergiledi. Başbuğ’un siyasi iradeye katkı sağlamayan tutumu nedeniyle TSK’nın en tepesindeki iki makam olan Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı makamlarına atama yapılamadı.

‘HUKUK DIŞILIĞI BARINDIRMAYIZ’ DEMİŞTİ

Genelkurmay Başkanı Başbuğ, daha önce askerlerin çeşitli hukukdışı girişimleri ve ortaya çıkan belgeler üzerine yaptığı açıklamalarda, “Demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine aykırı düşünce içinde olan davranışlarda bulunan ve bulunabilecek personelini TSK bünyesinde barındırmaz” taahhüdünde bulunmuştu. Ancak, son YAŞ toplantısında yaşanan gelişmeler Başbuğ’un bu sözleriyle çelişen bir tabloyu ortaya koydu.

DEVRE DIŞI KALDI

Başbuğ’un yaşanan sorunun çözümüne yönelik yapıcı öneriler ortaya koymaması nedeniyle, çözüm sürecinde sivil kanat tarafından yürütülen çalışmalarda devre dışında kaldığı yorumları yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önceki gün Başbuğ yerine, Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilmesi beklenen Işık Koşaner ile köşkte konuyu ele alması bu yorumları kuvvetlendirdi. Bu gelişmelerin ardından dün Orgeneral Başbuğ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme talebinde bulundu.

HAMLELER SAVAŞI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘internet andıcını’ hazırlama talimatı veren 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın kara kuvvetleri komutanlığına atanmasına itiraz etmesiyle başlayan süreçte her iki tarafın hamleleri sürüyor. 12 Eylül’de yapılacak olan referandum için il il dolaşarak vatandaşlarla buluşan Başbakan Erdoğan, önceki geceyarısı krizin aşılması için temaslarda bulundu. Erdoğan, geceyarısı döndüğü Ankara’da saat 23.15′de başlayan ve geç saatlere kadar süren toplantıda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Müsteşar Efkan Ala ile biraraya gelerek çözüm aradı. Görüşmede Jandarma Genel Komutanlığı’nın bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı’na emeklilik dilekçesini veren Orgeneral Işık’ın bu talebinin kabul edilip edilmemesi de ele alındı. Emeklilik başvurusunun kabul edilmeyerek Atilla Işık’ın yine kara kuvvetleri komutanlığı için görevlendirilmesi ihtimali de masaya yatırıldı.

Kuvvet komutanları karargahtaydı

23 gün sonra emekli olacak olan Orgeneral. İlker Başbuğ, dün kuvvet komutanlarını karargaha çağırdı. Başbuğ, kuvvet komutanları ile Jandarma genel komutanını karargaha çağırarak uzun süre görüşme yaptı. Başbuğ’un gelişmeleri kuvvet komutanları ile birlikte takip ettiği belirtildi. Komutanların karargahta buluşmasından kısa bir süre önce de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile biraraya geldi. Erdoğan, Cuma Namazı’nı başbakanlıkta kıldıktan sonra görüşmeye devam etti. Görüşme 1 saatten fazla sürdü. Gönül Erdoğan’la görüşmesinden sonra Genelkurmay’a giderek, kuvvet komutanları ile Başbuğ’un toplantısına katıldı.

İstek ve arzumla emekli oldum

Emekliliği isteyen Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık, bu kararı kendi isteğiyle aldığını söyledi. Koşaner, NTV’ye yaptığı kısa yazılı açıklamada aldığı kararın tamamen kişisel ve kendisine ait olduğunu belirtti. Işık, “Yasal yükümlülük süremi tamamlamış olduğumdan tamamen kendi istek ve arzumla emeklilik işleminin başlatılması talep ettim. 5 Ağustos sabah saatlerinde emeklilik dilekçemi verdim” dedi. Iğsız’ın yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ın Kara Kuvvetleri Komutanı olması dün gündeme gelmişti. Ancak Orgeneral Işık, sürpriz bir çıkış yaparak görevi kabul etmedi ve emekliliğini istedi. Orgeneral Atila Işık’ın bu kararı diğer komutanların baskısı sonucu aldığı iddia edilmişti. Orgeneral Işık, iddialarla ilgili olarak NTV’ye yazılı bir açıklama yaptı. Atila Işık, açıklamasında şunları ifade etti: “‘Yasal yükümlülük süremi tamamlamış olduğumdan tamamen kendi istek ve arzumla emeklilik işlemlerimin başlatılmasını 5 Ağustos’ta istedim. Bu ifademin dışında bazı basın ve yayın organlarında yer alan haber ve bilgilerin doğru olmadığını kamuoyuna saygıyla duyururum.’

Kaynak: Yenişafak

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.