Apple rakiplerine kabus yaşatıyor

24.10.2024
106
Apple rakiplerine kabus yaşatıyor

Piyasaya iPad’in başarısını bitirmek iddiasıyla giren ‘iPad Killer’ (iPad katili) diye tanımlanan tabletler aynı kaderden kurtulamıyor.

HPnin mobil cihazlardan çekilmeyi değerlendirebiliriz’ açıklamasının ardından, iPad’in sonunu getireceği söylenen HP WebOS de istenen başarıyı yakalayamadı. Son iki yıl içinde Apple’ın beklenin çok üstünde gerçekleşen tablet ve telefon başarısı, diğer donanım ve yazılım şirketlerini bu yoldan ilerlemeye itti. Google bunun için Android isminde bir işletim sistemine destek verirken Motorola’dan Asus’a, Blackberry’den Uzakdoğu’nun isimsiz markalarına kadar birçok şirket tablet üretimine gitti.

Hayata geçirilen her tabletin işletim sistemi, donanımsal olarak Apple ürünlerine karşı bir üstünlüğü bulunuyordu. Ama geçen aylar içinde Apple’ın çıkan farklı cihazlar yüzünden pazar payı düşmüş görünse de birbiri ardına çıkardığı ürünleri satmaya devam ediyor, satış ve gelir anlamında asla gerilemiyor.
İkinci çeyrekte satılan Apple’ın tablet işletim sistemi yüzde 61.3 olurken en büyük rakibi Google yüzde 30.1 oranında dağıtıldı. Aynı pazarda Microsoft yüzde 4.6 ve BlackBerry yüzde 3.3 oranında değer buldu.

Satın almalar da işe yaramadı

Apple’ın kendi işletim sistemini kendi cihazlarıyla yoğurarak daha iyi bir tablet üretmesi fikrini taklit etmek isteyen Google, bu amaçla Türkiye’de Türk Telekom tarafından da satılan Motorola Xoom’un da içinde bulunduğu Motorola Mobile’ı satın aldı.

Microsoft, dünyanın en büyük donanım ekosistemine hitap ediyor olmasına rağmen tabletlere özel bir işletim sistemini hayata geçirmekte zorlandı. Windows Mobile da bu açığı kapatamadı. Windows 8 kod adlı işletim sisteminin mobil dünyada çok büyük bir fark yaratacağı ve yeni cihazların doğmasını sağlayacağı söylense de işletim sisteminin 2012 başına kadar piyasaya sürülmeyeceği söyleniyor.

Amazon’un Kindle ile başlattığı elektronik mürekkeple kitap okutma işi umut vaat etse de kısıtlı imkanlar sunan bir cihaz olduğu için bir iPad’in satışını engelleyebilecek bir yapı çizmiyor.

Türkiye Apple için tehdit oluşturabilir

Türkiye’de bilindiği gibi Başbakan Tayyip Erdoğan, Fatih Projesi’ni duyurdu. Bu proje kapsamında okullardaki tüm öğrencilere birer tablet bilgisayar dağıtılacağı söylendi. Başbakan Erdoğan bu bilgisayarı iPad benzeri bir cihaz olarak tanımladı. Eğer proje hayata geçerse 15 milyon adet tablet alımı/satımı gerçekleşeceğinden bu atılan adım tek seferde yapılmış en büyük tablet sevkiyatı olabilir. Bu hacimde üretime giren her şirket, dünyada tablet satışında lider konuma gelebilir.

Motorola Turkcell ile meydan okuyor

Motorola fotoğraf, video ve web sayfalarını uçtan uca görüntüleyen 3.7 inçlik yüksek çözünürlüklü meydan okuma anlamına gelen DEFY modelini satışa sundu. Dokunmatik ekran ve gelişkin web de gezinme yetenekleriyle donatılmış ince Motorola DEFY modelini Turkcell satış kanalları üzerinden piyasaya sunuldu. Telefonun 5 megapiksellik flaşlı kamerası ile dijital yakınlaştırma ve oto fokus özellikleri ise sosyal hayatın en güzel anları kayıt almayı ve paylaşmayı kolaylaştırıyor.Motorola Defy, kampanya süresince Turkcell satış kanallarından 24 aylık kontratla tüm vergiler dahil ayda 45 TL ye, 12 aylık kontratla ise ayda 76 TL ye satın alınabiliyor.

Pioneer alıcıları inceltti

Pioneer ın ince tasarımlı yeni AV alıcı modelleri, kompakt biçim, D sınıfı ses, 6 kanallı 100 W çıkış gücü ve düşük enerji tüketimi ile göze çarpıyor. Yeni ince tasarımlı VSX-S500 ve VSX-S300 modellerinin boyutları diğer modellere göre küçük olmasına rağmen, Pioneer AV alıcılarında bilinen esneklik ve ses özellikleriyle dikkat çekiyor.

VSX-S300 ve VSX-S500 modellerinin boyu 85 mm, derinliği ise 280 mm. Pioneer ın yeni ince tasarımlı modelleri kompakt boyutları sayesinde, arkasında kalan boşlukta bağlantılar ve kablolama için geniş bir alan kalmasına olanak sunuyor. Pioneer ın yeni AV alıcıları ECO düğmesine basıldığında normal enerji tüketimini % 35 azaltarak ek tasarruf imkanı sunuyor.

Yılın 3D televizyonu Philips oldu

Philips in beğeni kazanan görüntü kalitesi ile 46 inç 9000 serisi Smart LED TV, EISA nın saygın Avrupa da 2011-2012 Yılının 3D Televizyonu’ ödülünü aldı. Yeni geliştirilen 3D Max, Full HD çözünürlüğü sayesinde hoş bir netliğe ve 180 derece izlenebilme özelliğe sahip olması sayesinde bu modeli diğer ürünlerden ayırıyor. 3D Max, 2 boyutlu görüntülerinizi 3 boyuta dönüştürmenizi ve görüntüye eklemek istediğiniz derinliği kontrol etmenizi sağlıyor. Moth Eye filtresi sayesinde, koyu tonların siyahlığını derinleştirerek resme yansıtmasız yüzey sunuyor, öğelerin parlaklığını daha da artırıyor.

Güvenli internet testi başladı

BTK tarafından yapılan düzenlemeyle dün testlerine başlandı. Güvenli İnternet Hizmeti, 22 Kasım da devreye girecek. Hizmetten yararlanmak isteyenlar aile veya çocuk profillerinden birini seçebilecek, istemeyenler ise mevcut durumlarına devam edecek.

Bimeks in notu artırıldı

Tüketici Teknolojisi pazarında önemli oyuncularından Bimeks in kredi notu artırdı. Japon kredi derecelendirme kuruluşu JSR-Eurasi, Bimeks in uzun vadeli ulusal notunu BBB ye, uzun vadeli uluslararası yabancı para notunu da ülke tavanı olan BB’ ye yükseltti.

Yüzde 100 yerli MİMİK

ODTÜ Teknokent in genç yazılım mühendisleri, tamamen yerli sermaye ve mühendislerle baş, göz, kaş çatma, gülümseme, diş sıkma ve kahkaha atma gibi hareketlerle bilgisayar kullanımına olanak sağlayan MİMİK yazılımını geliştirdi. MİMİK sayesinde özellikle engelli vatandaşlar, bilgisayarda her türlü işlemi yapabiliyor, sanal klavyeyle ekrana yazı da yazılabiliyor.

Minder Bilişim Ar-Ge Direktörü Çağrı Karahan, Beyin Dalgaları ve Yüz İfadeleri ile İletişim adlı projelerine TÜBİTAK ın 100 bin TL lik teknogirişim desteği verdiğini ve ODTÜ Teknokentin ortaklığında düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında 2009 un en iyi iş fikri olarak seçildiğini anlattı. Karahan, beyin dalgalarına ait değerleri işleyerek, bilgisayarın kullanımına olanak veren yazılım çalışmalarının ise hızla sürdüğünü bildirdi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.