Ağır işte çalışanlar için oruç farz mıdır?

24.10.2024
116
Ağır işte çalışanlar için oruç farz mıdır?

Ramazan ayı boyunca, gün boyu ağır işlerde çalışan kişilerin hava şartları da düşünüldüğünde oruç tutması biraz zorlaşıyor. Peki ağır işte çalışanlar oruç tutmalı mı?

Ağır işte çalışanlar için oruç farz mıdır?

Oruç tutmak, ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sağlığı yerinde olan her müslümana farzdır. Zorlu bir işte ağır şartlar altında çalışan kimse, bu şartlar kendi sağlığına zarar vermediği sürece orucunu tutmak zorundadır. Çalıştığı iş dolayısıyla oruç tuttuğu zamanlarda sağlığının bozulduğunu düşünen kişi orucunu kaza edebilir, kaza edemiyorsa o gün kadar fidye verebilir. Fakat günlük bir işte gerçekten ağır şartlar altında çalışmayan kimse sadece orucunu tutmakta zorlandığı için orucunu kazaya bırakırsa bu günahtır.

Orucu kazaya bırakmak

Kaza orucu, Ramazan ayı boyunca tutulamayan oruçların günü gününe tutulmasıdır. Sağlığının bozulacağından endişe edip orucunu kazaya bırakan kişi tutmadığı gün kadar orucu izinli olduğu olduğu veya uygun olduğu günlerde tutmalıdır.

Fidye vermek

Ağır şartlar altında çalıştığından orucunu kazaya bırakan kişi yine aynı şartlar sebebiyle kaza orucunu da yerine geyiremiyorsa fidye vermelidir. Fidye fakir bir kimseye topluca verilebilecği gibi ayrı ayrı fakirlere de dağıtılabilir. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre önümüzde ki Ramazan ayı için kişilerin tutmadıkları gün başına 19 TL fidye vermeleri gerekmektedir.

Oruç tutmamayı mübah kılan haller nelerdir?

Yolculuk: Ramazan Ayı boyunca herhangi bir gün 104 km uzaklığa yolculuk etmek orucu kaza etmek gerektiği anlamına gelir. Bu kişiler seferi sayılmaktadır. Çeşitli mezheplere göre geceden niyetli olan kişinin sabahında yola çıkması orucunu bozması gerektiğini anlamına gelmezken, diğer mezhepler için bu gereklidir.

Hastalık: Herhangi bir nedenden dolayı sağlığının bozulacağını düşünen kimse orucunu kazaya bırakabilir.

Şiddetli Açlık ve Susuzluk: Herhangi bir sebeple kişi oruç tuttuğu zaman açlık ve susuzluktan dolayı sağlığına ve akli dengesine zarar gelebileceğini düşünüyorsa orucunu kazaya bırakabilir.

Gebelik ve Çocuk Emzirme: Gebe veya emziren, yeni doğum yapmış anneler hasta hükmünde sayıldıklarından oruçlarını kaza edebilme ruhsatına sahiplerdir.

İhtiyarlık: Orucunu tutamayacak kadar yaşlı ve hastalık sahibi olan kimselerin oruçlarını kazaya bırakmaları ve kaza yerine de fidye vermeleri öngörülür.

İkrah ve Tehdit Altında Kalmak: Kişi, başka kimseler tarafından orucunu bozması adına ölümle tehdit ediliyorsa orucunu bozması caizdir.

Hayız ve Nifas Hali: Ramazan ayı boyunca bir kadın adet görürse veya çocuk doğurursa o kadının orucunu kazaya bırakması gereklidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.