AB-Türkiye zirvesi başladı

24.10.2024
101
AB-Türkiye zirvesi başladı

AB-Türkiye zirvesi başladı AB-Türkiye Zirvesine ülkemizi temsilen katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, zirveye gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün ABye üyelik sürecimiz açısından tarihi bir gündür” dedi.

Kritik zirve başladı. Davutoğlu, konuşmasını yaptı. Liderlerden önemli açıklamalar geldi. Merkel, Türkiyenin mülteciler konusunda ABden yardım beklemekte haklı olduğunu” söyledi.

Davutoğlu, Başta Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci, mülteci sorunu ve “Bugün ABye üyelik sürecimiz açısından tarihi bir gündür. 29 ülkenin devlet ve hükümet başkanıyla burada toplantı halinde olacağız ve birlikte AB-Türkiye Zirvesini gerçekleştireceğiz. Yeniden canlanan Türkiye’nin üyelik müzakereleri ile Avrupada ve Avrupanın komşularında yaşanan son gelişmeleri ele alacağımız tarihi bir toplantı olacak. Bildiğiniz gibi dün yeni hükümeti kurduk ve TBMMde hükümet programını okudum ve yarın da hükümetimiz için güven oylaması yapılacak. bugün burada AB liderleriyle kıtamızın ortak kaderi olan küresel meseleler, ekonomik krizler ve aynı zamanda göçmen sorunu dahil olmak üzere bölgesel ve jeopolitik meseleleri de ele alacağız. Bu yeni başlangıç için tüm AB liderlerine teşekkür ederim” dedi.

DAVUTOĞLU: ANKARANIN MESAJI.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankaradan çok açık ve net bir mesaj vermek istiyorum, biz bir Avrupa halkıyız. Kıtanın kaderi hepimizin kaderidir, hepimizin ortak konusudur. Türkiye bu konuda elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Sadece göçmen krizine cevap vermenin ötesinde, bütün krizlere karşı durmaya hazırdır dedi.

Davutoğlu, AB Konseyindeki AB-Türkiye Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmaya, Türkiye-AB ilişkileri açısından tarihi bir gün yaşandığını belirterek başladı.

Zirvenin yapıldığı AB Konseyi binasına adını veren felsefeci Juste Lipsein kritik bir dönemde zorluklara cevap bulduğunu anımsatan Davutoğlu, Lipsein adıyla anılan binada bugün küreselleşmeye, küresel ekonominin krizlerine, jeopolitik depremlere cevap bulmak için bir araya gelindiğini ifade etti. Tarihi ve coğrafi açıdan sorunların çözümü için jeopolitik bir perspektif geliştirmek gerektiğini, bu konudaki görüşlerin paylaşılması için de doğru bir zaman olduğunu kaydeden Davutoğlu, Ortak bir duruş göstermek, ortak bir dayanışma içinde olmak, karşımızdaki zorluklarla başa çıkmak, Ankarada ve Pariste olanlara karşı durmak durumundayız. Bunlar bize gösteriyor ki önümüzdeki zorluklar ortak zorluklardır. Eğer aramızda dayanışma olmazsa herhangi bir kriz karşısında çözüm bulunamaz diye konuştu.

Zirve toplantısını yalnızca AB üyesi ülkeler ve Türkiyenin değil Avrupanın komşularının da izleyeceğini dile getiren Davutoğlu, komşu ülkelerin de radikalleşme, bölünme ve parçalanmadan etkilendiğini, onların da kendileri için daha iyi bir gelecek planladığını, bu toplantının herkes için bir ümit oluşturduğunu söyledi.

Türkiyenin AB ile müzakere sürecinin başlamasının Suriyede, İsrailde, Filistinde de kutlandığını hatırlatan Davutoğlu, Türkiyenin ABye üye olmasıyla bu ülkelerin de ABye komşu olacaklarını düşündüğünü, onlar için de bunun artı bir değer olduğunu belirtti. Başbakan Davutoğlu, Bugün ortak kıtamızdaki ve çevredeki halklar için iyi, ümitli haberlere ihtiyacımız var çünkü sürekli kötü, olumsuz haberler alıyoruz dedi.

-Türkiyeyi de ailenin bir mensubu olarak görüyorsunuz

Başbakan Davutoğlu, zirvede sadece göç konusunun ele alınmayacağını, birleşik Avrupa idealinin yeniden canlandırılması için neler yapılabileceğinin, ekonomik ve jeopolitik sorunlarla nasıl başa çıkılacağının gündeme geleceğini vurgulayarak toplantının düzenlenmesinde emeği bulunanlara teşekkür etti.

Ülkesinin içinde bulunduğu zor günlere ve yarın Pariste Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı başlayacak olmasına rağmen zirveye katılan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollandea teşekkürlerini ileten Davutoğlu, Bu bize şunu gösteriyor, sizler, hepiniz, bir aile olarak Türkiyeyi de ailenin bir mensubu olarak görüyorsunuz ve Türkiyenin geleceğine dikkatle bakıyorsunuz ifadesini kullandı.

1 Kasım seçimlerinin ardından ilk kez başbakan olarak Brükselde bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, Karşınızda yüzde 49,9 oy almış bir partinin başbakanı olarak bulunuyorum. Dün TBMMdeydim, büyük bir gururla söylüyorum, çevremizdeki bütün olaylara rağmen Türkiyede çok dinamik bir demokrasi, temsil gücü çok yüksek bir parlamento, gelecek dört yıl boyunca ülkeyi yönetecek çok etkin bir hükümet var dedi.

Davutoğlu, gelecek hafta üç aylık, altı aylık ve bir yıllık programlarını ve çeşitli reform paketlerini açıklayacaklarını belirterek, adli sistemin daha etkin ve bağımsız işleyebilmesini sağlamak amacıyla yeni bir adalet reformundan bahsedeceğini bildirdi.

Aynı toplantıda aralarında üçüncü havaalanının da olduğu büyük altyapı projeleriyle ilgili çalışma takvimini de açıklayacağını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

Yılda 150 milyon yolcu kapasiteli üçüncü havaalanı, dünyanın en büyüklerinden birisi olacak. Bu bile tek başına Türk ekonomisinin ne kadar canlı olduğunu ve geleceğe yönelik olduğunu göstermeye yeter. Dolayısıyla bu metin konusunda anlaşmaya vardıktan sonra katılım sürecimizin canlanacağına inanıyorum. Çok üst düzeyde ekonomi, enerji ve siyaset diyaloğu olacağına inanıyorum. Bu toplantının yılda iki defa yapılması da AB-Türkiye ilişkilerinde yepyeni bir sayfa açılması demektir.

-Doğru zamanda gerçekleşen bir toplantı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile geçen hafta telefonda görüştüklerini ve ortak sonuçlar üzerinde anlaştıklarını belirten Davutoğlu, Bu, doğru zamanda gerçekleşen ve bütün liderler için bir şans olan bir toplantıdır dedi.

Başbakan Davutoğlu, Türkiyenin Suriye sınırında olan gelişmelerin, göç ve güvenlik konularını etkilediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

Bu perspektiflerden hareketle hepimizin burada toplanması çok büyük fırsattır. Ankaradan çok açık ve net bir mesaj vermek istiyorum, biz bir Avrupa halkıyız. Kıtanın kaderi hepimizin kaderidir, hepimizin ortak konusudur. Türkiye bu konuda elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Sadece göçmen krizine cevap vermenin ötesinde, bütün krizlere karşı durmaya hazırdır. Bizler Avrupa ailesinin bir üyesi olmak istiyoruz. Bir aile mensubu olarak da sizleri temin ederim ki Türkiye aileye daima olumlu bir katkı da bulunacaktır. Avrupanın başarısına katkıda bulunacaktır.

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti. Başbakan Davutoğlu, toplantı başlamadan önce salonda bulunan liderler ile ayaküstü sohbet etti.

TUSK: HAYATİ BİR GÜN

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB-Türkiye Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, toplantının AB ve Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, Anlaşacağımız metin tamamen uygulanırsa, 29 Kasım AB-Türkiye ilişkileri açısından hayati bir gün olacak dedi. Sığınmacı krizinin ele alınmasının aciliyetine değinen Tusk, Avrupa ülkelerine çoğu Türkiye üzerinden 2015 yılı içerisinde çok sayıda sığınmacının yasadışı yollardan girdiğini vurguladı.

Bunlardan bazılarının savaştan kaçtığını, bazılarının ekonomik gerekçelerle Avrupayı tercih ettiğini kaydeden Tusk, Paris saldırılarına atıfta bulunarak, Birkaçı ise AB değerlerini yok etmeyi istiyor dedi.

TÜRKİYENİN YÜKÜ PAYLAŞILMALI

Türkiyenin 2 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve bu noktada yükün paylaşılması gerektiğini söyleyen Tusk, AB olarak Türkiyedeki ve bölgedeki sığınmacılara destek sağlayacaklarını ifade etti. Konsey Başkanı Tusk, bugünkü zirveyle, yasadışı göçü durdurmayı, Türkiyye vize serbestisi konusundaki desteği artırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Türkiye ile AB arasında ikili ilişkilerin canlandırılmasına da değinen Tusk, bunun karşılığında yasadışı göçmen akışında sonuçları hemen ortaya çıkabilecek bir azalma görmek istediklerini belirtti. AB Konseyi Başkanı, yeni Türk hükümetinden insan hakları, medya özgürlüğü ve kabul edilen yol haritalarına uygun hareket etmesini beklediklerini söyledi. Tusk, şöyle devam etti: Bu toplantı sadece Suriyeli sığınmacı krizini ele almak için yapılmıyor. Krizler fırsatlar doğurabilir. Bugünkü fırsat da ilişkilerimizi daha ileri seviyeye taşımak, ki bu da ortak çıkarlarımıza uyuyor. İkili ilişkileri yeniden canlandırma konusundaki fırsat ise hem AB hem de Türkiyenin çıkarınadır. Düzenli olarak görüşme üzerinde anlaştık.
Katılım müzakerelerinde daha istekli olacaklarını ve vizesiz seyahat hedefini gerçekleştirmek için çalışacaklarını kaydeden Tusk, aynı zamanda terörle mücadele, ekonomi ve enerji alanlarında Türkiye ile daha fazla işbirliği içinde olacaklarını dile getirdi.

VİZESİZ AVRUPA İÇİN EKİM 2016

AB Türkiye sonuç tasağına göre AB liderleriyle Ankara ilişkilerin yeniden canlandırılması için mutabakata vardı. Buna göre Avrupa Birliği Türkiye için Ekim 2016da vize muafiyeti planlıyor. Türkiyenin üyelik müzakerelerinde yeni başlıksa Aralık ayında açılacak. 2016nın ilk üç ayında da farklı başlıklar için hazırlık yapılacak.

TÜRKİYEYE 3 MİLYAR EURO

Toplantıdan çıkan taslaktaki bir diğer başlıksa mülteci sorunu… Türkiye AB Zirvesi sonuç taslağına göre Avrupa Birliği mülteciler için Türkiyeye ilk aşamada 3 miyar Euro verecek.

MERKEL: TÜRKİYE YARDIM BEKLEMEKTE HAKLI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile bugün bir anlaşma sağlayarak, Avrupaya göçmen akınına bir düzen getirmek istediklerini söyledi.

Merkel, AB-Türkiye eylem planının ana unsurlarından biri de kaçak göç yerine yasal göçmenliği nasıl ikame edebileceğimize ve Türkiyedeki mültecilerin durumlarını nasıl iyileştirebileceğimize ilişkin konular dedi. Merkel, Türkiyenin mülteciler konusunda ABden yardım beklemekte haklı olduğunu sözlerine ekledi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.