Haberler

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

2017 yılının son ehliyet sınavı yapılacak. Sınavda yeterli puanı alıp başarılı olanlar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavını da geçenler stajyer ehliyet sahibi olacaklar. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavda başarılı olmak için kaç puan gerekir?

Ehliyet sınavı, her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 5 defa düzenlenir. Bu yılın son ehliyet sınavı 23 Aralık’ta saat 14.00’da yapılacak. Adayların sınavda başarılı olabilmeleri için en az 70 puan alması gereklidir. Sınavda başarılı olamayanlar, 2018 yılı ehliyet sınavlarına girebilirler.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavında adaylara toplam 50 soru sorulur. Soruların her birisi 2 puan değerindedir. Sınavda başarılı olabilmek için adayların en az 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puan alması gerekir. Sınavda soruların derslere göre dağılımları;
– Trafik ve çevre dersi 23 soru
– İlk yardım dersi 12 soru
– Araç tekniği dersi 9 soru
– Trafik adabı dersi 6 soru
23 Aralık’ta yapılacak ehliyet sınavının sonuçları 4 Ocak’ta ilan edilecek. Adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden T.C. kimlik numaralarıyla sonuçlarını sorgulayabilecekler.

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Direksiyon sınavı ortalama 35 dakika sürer. Adayın sınav bitiminde 5 dakika ara verilir. Sınavın başlangıcında ilk olarak, aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Sürüş aşamasına geçildiğinde, adayın emniyet kemerini takmasından koltuğu ayarlamasına, dönüş kurallarına uymasından hız kurallarına uymasına kadar birçok noktaya dikkat edilir ve puan verilir.
Aracın düzgün şekilde hareket ettirilmesi, geri geri gidebilme adaya artı puan kazandırır. Direksiyon hakimiyetinin tam olarak sağlanamaması, güvenli sürüş sağlanamaması puanın düşmesine neden olur.
Sınav esnasında adayın güvenli sürüş gerçekleştirememesi halinde, uzman sürücü aracın başına geçer. Aracı sınav başlangıç yerine getirir. Direksiyon sınavının sonuçları, sınav komisyonu tarafından genel olarak aynı gün içerisinde adaylara ilan edilir.

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Direksiyon sınavından en az 70 puan alan adaylar, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet için adaylara iki yıl süre verilir. Bu süre içinde başarılı olunabilmesi için 75 ceza puanına ulaşılmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşanların ehliyetleri alınır. Ehliyeti alınanlar, psikoteknik teste girerler. Pikoteknik test sonucunda ehliyet alınabilmesi için yeniden kursa kayıt olunarak ehliyet sınavına girilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir