Haberler

E-devlet kapısı ile hangi hizmetlerden yararlanabilirim?

Devlet hizmetleri e-Devlet portalıyla elektronik ortama taşınıyor. Vatandaş interneti kullanabildiği her yerden e-Devlet portalında bulunan dijital kamu hizmetlerinden yararlanabiliyor. Günümüzde pek çok resmi işlem için vatandaşların e-Devlet sistemini kullanması zorunluluğunun bulunması da portalın vatandaşlar tarafından yoğun şekilde kullanılmasına neden oluyor.

Günümüzün hızla gelişen teknolojileri yaşamın her alanında kendisine en etkin şekilde internet altyapısının yer bulmasına yol açıyor. Günümüz insanlarının artık işleri veya eğlenceli aktiviteleri için interneti tercih ediyor olması modern çağda kamu kurumlarınca sunulan kamu hizmetlerinin de dijital ortama taşınması gerekliliğini oluşturuyor. Bu gereklilik sonucunda 2006 yılında Başbakanlık adına Bakanlar Kurulu kararınca gelişimi, yönetimi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında olan e-devlet sistemi faaliyet vermeye başladı. Günümüz modern Türkiyesinde vatandaşlara sunulan tüm kamu hizmetlerinin elektrik ortama taşınması ve dijital dünyada tek bir çatı altında bir araya getirilmesini sağlayan bu sanal devlet kapısı sistemi, özellikle vatandaşların kamu işlemlerinde çok önemli bir kolaylıktan yararlanmasını sağlıyor.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Özellikle devlet kurumu binalarında vatandaşların oldukça yoğun işlem gerekliliğinden dolayı ortaya çıkan kalabalık işleyişin çok ağır bir şekilde gerçekleşmesine ve dolayısı ile de vatandaşların çok kolay bir şekilde gerçekleştirecekleri işlemlerde dahi hemen hemen tüm günlerini harcamak durumunda kalmasına yol açıyordu. Bu durumun modern devlet hizmetleri yapısı açısından son derece çağdaş dışı kalması nedeni ile oluşturulan e-Devlet sistemi ile bu sorunlar tamamen ortadan kalktı. Çünkü günümüzün mobil teknolojileri ile birlikte vatandaşın bulunduğu her yerden internete kolaylıkla erişim sağlayabiliyor olması internetin, vatandaşın yaşamının her alanında etkin bir şekilde bulunmasına yol açıyor. Böylelikle vatandaşlar internet üzerinde faaliyet gösteren sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinden tüm kamu kurumları ile olan pek çok işlemini internetten online olarak gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor.

Günümüz Türkiye’sinin kamu hizmet işleyişi içerisinde oldukça önemli bir yer edinen sanal devlet portalı e-Devlet sistemi özellikle vatandaşın kamu kurum binasına gitmek durumunda kalmadan bulunduğu her yerden akıllı telefonu veya bilgisayarı aracılığıyla sorgulamalarını veya diğer tip kamu işlemlerini gerçekleştirebilmesi mümkün hale geliyor. Bunun dışında internette yer alan e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilecek her kamu işlemi sadece dakikalar içerisinde tamamlanabiliyor ki bu durum zamanının çok değerli olduğu modern çağda vatandaşların oldukça önemli bir avantajdan yararlanabilmesine ve zamandan tasarruf sağlayabilmesine imkan veriyor. Bu yüzden günümüz Türkiye’sinde vatandaşlar kamu işlemlerini gerçekleştirebilmek için genel olarak internet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemini kullanmayı tercih ediyor.

İnternet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinde vatandaşların kişisel bilgileri yer alıyor. Ayrıca son derece önemli yasal geçerliliği bulunan işlemlerinde gerçekleştiriliyor olması nedeni ile güvenlik amaçlı olarak vatandaşların işlem yapmadan önce sisteme giriş için kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. Sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerindeki bu kimlik doğrulama uygulaması ile vatandaşların kimlik bilgileri başta olmak üzere tüm yasal bilgilerinin 3.kişiler tarafından ele geçirilmesinin engellenmesi sağlanabiliyor. Bu yüzden vatandaşların sanal devlet portalı e-Devlet sisteminde işlem yapmadan önce kesinlikle ‘sisteme giriş’ sayfasında bulunan yüksek güvenlikli giriş yöntemlerinden birisini kullanarak kimlik doğrulaması yapması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir