HaberlerSağlık

Baş Ağrıları İçin Doğru Hapı Seçmek

Genelde bir ağrımız olduğunda kafamıza göre reçetesiz satılan ağrı kesicileri satıl alırız ve içeriz. Fakat bu tür ilaçların binlerce formülasyonu, türü ve özelliği vardır. Üzeri jel şekilli, renkli tablet haplar, kapsüller görünüşüyle bazen cezbeder fakat işin aslı öyle değildir. Colombia Üniversitesi klinik farmakoloğu ve profesörü ve bir kardiyoloğun önerilerine göre reçetesiz kullanılan baş ağrısı hapları tehlikeli olabilir. Advil Liqui-Jeller veya Claritin Liqui-Jeller gibi jel kapsüller, yumuşak ve esnek bir jelatinde sunulur, sıvı kapsüldürler ve normal kapsüllerden daha hızlı emilir. Bu büyük ilaçları yutmak oldukça güçtür çünkü normal bir hapın formülasyonunu buraya sığdırmak için büyük ölçekler kullanılır. Sert tabletleri yutmak daha kolaydır.

California Santa Monica-Üniversitesi, Los Angeles Tıp Merkezi aile hekimi Stephen Ross bu kapsüllere güven olmadığını vurgulamıştır. Hızlı dağılan ve çözünen tabletlere gelince.. Claritin RediTabs gibi; Alavert Oral Disintegrating tabletler gibi tablet haplar, dil altına yerleştirildiğinde tablet çözünür ve ilaç ağızda mukoza yoluyla kan dolaşımına katılır. Eğer hızlı çözüme ihtiyaç varsa bu bakımdan avantajlıdır. Çünkü hızlıca hemen kana karışarak işlevini yerine getirir. Tatları çoğu zaman acıdır. Ağrı tedavisinde basit ağrı kesiciler, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, ergotaminli ilaçlar ve triptanlar kullanılır.

Ağrı kesici ve Ergotaminli ilaçlar sık kullanıldığı takdirde ağrıyı sürekli yapar ve bazen daha ciddi yan etkilere yol açabilirler. Kaplı tabletler, bunların emilimi gecikebilir, diğer ilaçların da emilimini geciktirirler. Enterik kaplı aspirin eriyerek tahrişe sebep olabilir, mide ve ince bağırsakta sorunlara yol açabilir. Güç durumdaysanız ve acil çare gerekiyorsa kullanılabilir. Baş ağrısını gidermek için en sık kullanılan ilaçlar arasında yer alan klasik ağrı kesiciler uygunsuz kullanıldığında kendileri baş ağrısı nedeni olmaktadır. Ezilen ilacın yutulmasından sonra kana karışma süresinin kısaldığını belirten uzmanlar bazı ilaçların kana erken karışmasının istenmeyen sonuçlar yarattığını açıkladılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir