Haberler

2 saatlik işlemle günlük hayata dönüş

2 saatlik işlemle günlük hayata dönüş: Ameliyatsız aort kapak değişimi Geçmişte ancak açık kalp operasyonlarıyla yapılabilen aort kapak değişimi; günümüzde 2 saatlik bir işlemle kapalı olarak yapılabilir hale geliyor. Ameliyatsız aort kapak değişimi, ameliyat olması riskli ya da mümkün olmayan hastalar için önemli bir tedavi alternatifi oluyor.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Çelik ile TAVI olarak da bilinen ameliyatsız aort kapak değişimi ile ilgili merak edilenleri konuştuk.

Ameliyatsız aort kapak değişimi (TAVI) nedir?

Aort darlığı tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Ameliyat olması riskli ya da mümkün olmayan hastalarda uygulanan bu işlemde hastanın göğsü açılmadan, kalbi durdurulmadan, kasıktan girilerek kateter aracılığı ile aort kapak değişimi sağlanır.

Aort darlığı nedir?

Aort kapak, kalpten çıkan en büyük damar olan aortun başlangıcındaki kapaktır. Yaş ilerledikçe bu kapakta kalınlaşma ve kireçlenme görülmeye başlar. Özellikle 70’li yaşlardan sonra kapakta daralma oluşur. Beraberinde bayılma, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetler de ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde ölümcül bir hastalıktır. Geçmişte tek tedavi yönteminin açık cerrahi ile kapak değişimi olduğu aort darlığı günümüzde TAVI yöntemi kullanılarak ameliyatsız da yapılabilir hale gelmiştir.

TAVI (Ameliyatsız aort kapağı değişimi) nasıl yapılır?

Aort darlığı ileri yaş hastalığıdır. Bu nedenle de sıklıkla ameliyat riskli ya da mümkün değildir. İşlem anjiyo masasında göğüs açılmaksızın çoğu kez genel anestezi verilmeden kısa süreli sedasyon ile yapılabilir. Anjiyoda olduğu gibi kasıktan girilerek bir kateter aracılığı ile aort kapağa ulaşılır. Önce balonla kapak genişletilir; daha sonra uygun çapta stent üzerine monte edilmiş aort kapak buraya yerleştirilir. Eko ve anjiyo ile yerleşimin doğru olduğuna karar verildiğinde işlem sonlandırılır. Yaklaşık 1,5- 2 saat süren işlemden 1 gün sonra hasta ayağa kalkabilir. Hastanede kalış süresi kısadır. 1-3 gün içinde hastaneden taburcu edilebilir.

TAVI’nin avantajı nedir?

Göğüs açılmadan, kalp durdurulmadan; çoğu kez genel anestezi almadan yapılan bu işlem kişinin günlük hayatından kopmamasını sağlar. Özellikle açık kalp ameliyatlarından sonra kişinin uzun süreli nekahat dönemi günlük hayata adaptasyonunu zorlaştırmaktadır. Ancak TAVI’yle yoğun bakım ve hastanede kalış süresi kısalır; hasta ertesi gün ayağı kalkıp kendi işini görebilecek duruma gelir. İşlemi başarılı olan hastalar 3 gün içinde taburcu edilebilir. Göğüs kafesinde kesiye bağlı iz kalmaması pek çok hastanın önemsediği önemli bir avantajdır.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Çelik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir