Haberler

Pestisit nedir ve zararları nelerdir?

Pestisit, tarımda kullanılan bir madde olmasıyla birlikte insan vücuduna geçerse kötü sonuçlar doğurabilmektedir. İşte bu ara isminden çok bahsedilen pestisit hakkında bilinmeyenler.

Pestisit nedir?

Pestisit zararlı organizmaları kontrol altına almak veya zararlarını en aza indirmek için kullanılan dezenfekte edici bir maddedir. Pestisit kimyasal ya da biyolojik olabilir. Pestisit, insanların besin kaynaklarına zarar veren organizmaları, böcekleri, yabani otları dezenfekte etme amacıyla kullanılır. Pestisitin kullanılmasının yararları olduğu gibi insanlar ve hayvanlar için tehlike oluşturabilecek zararları da vardır.

Pestisit Türleri

Bakterisid, ahicide, insaktisid, fungusid, herbisid, mollusid, rodensid, nematisid, akarisid, defoliantlar gibi türleri vardır. Böceklere, mantarlara, yabancı otlar gibi farklı türlere karşı kullanılan maddelerdir. Her pestisit türünün etki ettiği alan farklılık gösterir. Bakterisid bakterilere karşı, ahicide kuşlara karşı, insaktisid böceklere karşı, fungusid mantarlara karşı herbisid yabancı otlara karşı, mollusid yumuşakçalara karşı, rodensid kemirgenlere karşı, nematisid nematotlara karşı, akarisid akarlara karşı, defoliantlar yaprak dökücülere karşı kullanılan pestisit türleridir.

Pestisitin zararları

Günümüzde çoğunlukla sprey formunda kullanılan pestisitler, sebze ve meyvelerin yüzeylerine yapışabilir. İyi yıkanmadığında insan vücuduna geçebilir. Bazı durumlarda ise böcek ilacı tarzı ilaçların solunması yoluyla ya da deriye temas yoluyla da kan dolaşımımıza karışabilir ve birtakım yan etkiler görülebilir. Kısa dönem etki olarak zehirlenme görülebilir. Zehirlenme ishal, kusma, terleme, solunumda güçlük gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Kimyasal pestisitlerin çoğu hedefi dışındaki organizmalara da zarar verdiği için çeşitli hastalıklara yol açabilir. Tarım ile uğraşan insanlar uzun süre pestisitlerin etkisinde kaldıysa, bu insanlarda genetik bozukluklar görülebilir. Yaygın hastalıklara bile sebep olabilmektedir. Bu maddeler karaciğer, böbrek ve kaslara da zarar verebilir. Laboratuvar ortamında elde edilen bir madde olduğundan vücudun organik kimyasını bozmakta, genel işleyişe kalıcı düzeyde zararlar vermektedir.

Pestisitten korunma yolları

Pestisitin insanlara ve hayvanlara olan zararlı etkilerinden korunmak için önlem alınmalıdır. İlaçlamaların profesyonel bir şekilde, uygun malzemelerle ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Pestisitler belirtilen talimatlar doğrultusunda kullanılmalıdır. Aksi takdirde tehlikeye yol açabilir. Bu zehirli maddeler solunmamalıdır ve temasta bulunulmamalıdır. İlaçlama işlemi yapılırken ağız ve burun düzgün bir şekilde kapatılmalı, maske ve eldiven kullanılmalıdır. Ayrıca meyve ve sebzeleri iyice yıkayarak tüketmelisiniz çünkü yüzeylerinde pestisit kalıntıları olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir