Çene kemiği erimesi neden olur?

Çene kemiği erimesi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Tedavi edilmeyen diş eti iltihaplanması, diş kaybı gibi sorunlar ve çene kemiği erimesine neden olabilir. Çene kemiği erimesi hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz aşağıda vermiş olduğumuz bilgiler tam size göre. İşte çene kemiği erimesi neden olur sorusunun cevabı.

Çene kemiği erimesi diş eti iltihabının tedavi edilmemesi, diş kaybının meydana gelmesi ve kullanılan protez dişlerin bakımının yeterince yapılmaması durumunda meydana gelebilmektedir. Çene kemiği erimesi yaşlandıkça çene kemiği yoğunluğunun azalması sonucunda da meydana gelebilmektedir.

Çene kemiği erimesi neden olur?

Doğal olarak ağız kısmında var olan dişler, diş etlerine gömülüdür. Çene kemiği de çiğneme aktivitelerine bağlı olarak uyarılmaktadır. Ağızda dişler eksik olduğunda çene kemiği yeterince uyarılmaz. Bu durumun sonucunda çene kemiği yeterince aktif olmadığından tembelleşir.
Çene kemiği kaybında meydana gelen hız bireyler arasında değişkenlik göstermektedir. Çene kemiğinin nedenlerini sıralamak gerekirse şu şekilde özetleyebiliriz:

Diş çekimi

Diş çekimi sonucunda çene kemiği aktif olarak kullanılmaz. Diş etleri açılmaya başladığında aktif olarak kullanılamayan çene kemiğinde erime meydana gelir.

Diş eti hastalıkları

Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları ve diş eti iltihabı diş etinden çene kemiğine sıçrayabilir. Bu durumun sonucunda çene kemiğinde ciddi sağlık sorunları ve çene kemiği erimesi meydana gelebilmektedir.

Takma diş kullanımı

Takma diş kullanımı çene kemiğinde erime meydana getirebilir. Dişler diş etinde gömülüdür. Kullanılmaması durumunda çene kemiği tembelleşir. Bu durumda çene kemiği aktif olarak kullanılamaz ve kaslar zayıflar. Bu durumun sonucunda çene kemiğinde erime meydana gelmesi kaçınılmaz olabilmektedir.

Tümörler

Diş etinde meydana gelen tümör ve kistler, çene kemiği erimesini ortaya çıkartabilir. Çene kemiği ve diş etlerinde meydana gelen tümörler genellikle üst köpek dişlerinde ortaya çıkar. Oradan diğer dişlere ve çene kemiğine sıçrar. Bu durum sonucunda çene kemiği erimesi meydana gelebilir.

Diş gıcırdatmak

Diş gıcırdatma problemi bilerek ya da bilmeyerek de çene kemiği erimesine ve diş kaybına neden olabilmektedir.

Travma

Oluşan bir travma ya da darp sonrası hasar gören çene kemiği tedavisi zaman kaybetmeden doğru bir şekilde yapılmazsa, bunun sonucunda da çene kemiği erimesi ortaya çıkabilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir