Oruç tutarken yapmamanız gerekenler

Her yıl ramazan ayında aklımızı karıştıran bazı sorular vardır. Yanlış yaptığımız bir şey var mı, gerektiği gibi oruç tutuyor muyuz, orucu neler bozuyor, ramazanda doğru besleniyor muyuz gibi pek çok soru aklıları karıştırıyor. İşte ramazan ayında oruç tutarken yapmamanız gereken yanlışlar

2018 Ramazan Ayı

Bu yıl Ramazan ayı 15 Mayıs akşamı başlayıp 14 Haziran akşamı bitiyor. Bu yıl da yaz aylarına denk gelen ramazan, oruç tutanları sıcaklıklardan dolayı biraz zorlayacak gibi görünüyor. Beslenme, su tüketimi, yeme şekli gibi bazı konularda herkesin sıkça yaptığı yanlışları yapmamanız bu ramazan aynı daha rahat geçirmenizi sağlayacak. Peki, her yıl ramazanda oruç tutarken yaptığımız yanlışlar hangileri?

Oruç Tutarken Bunları Yapmayın

Acele yemek yemeyin. İftarınızı açarken, gün içerisinde uzun süre aç kaldığınız için bir anda hızlı hızlı yemek yemeye başlıyor olabilirsiniz. Hızlı bir şekilde iftar açmak aslında ihtiyacınız olandan fazlasını yemenize neden olur. Beyniniz, 20 dakika sonra tokluk hissini algılar ve siz hızlı bir şekilde yemeğinizi yerken hem midenizi şişirir hem hazımda zorlanır hem de gereğinden fazla yemiş olursunuz. Yavaş ve lokmalarınızı çok çiğneyerek yemeye özen gösterin.
Yanlış gıdalar tüketmeyin. Fazla karbonhidrat almak, çok baharatlı yemekler tercih etmek, kızartma ve hamur işlerine yönelmek, şerbetli tatlılar yemek, gaz yapan ve hazımsızlığa neden olacak besinler tercih etmek çabuk acıkmanıza, çok susamanıza ve hazım konusunda rahatsızlık yaşamanıza neden olabilir. Özellikle; tansiyon, şeker, kalp, kolesterol, tansiyon gibi rahatsızlıklarınız varsa mutlaka doktorunuza danışın. Genellikle fırınlanmış, haşlanmış yiyecekler, sütlü tatlılar ve meyveler tercih edin. Ayrıca mutlaka çorbanızı yemeğinizin başında mutlaka için.
Suyunuzu içmeyi ihmal etmeyin. Yaz aylarına denk gelen ramazan ayında en çok zorlanılan konulardan biri de sudur. Sıcaklığa bağlı hararet ve terlemeden dolayı su ihtiyacınız artar. Bunun önüne geçmek için iftar ve sahurda çok fazla tuzlu, baharatlı, şekerli ve şerbetli besinler tüketmeyin. Ayrıca İftarı açtığınız andan sahuru bitirdiğiniz ana kadar günlük ihtiyacınız olan 2,5 litrelik suyu içmeye dikkat edin.
Sahura kalkmamak gibi bir hata yapmayın. Yiyeceğiniz şeyleri sadece iftara sığdırıp midenizi zorlamayın ve sahura uyanmak zor gelse de mutlaka sahurunuzu yapın. Sahura kalkmadığınızda vücudunuz gerektiğinden çok uzun süre aç kalır ve daha sonra iftarınızı açarken ilk maddede söylediğimiz hataya düşersiniz. Az da olsa sahurda bir şeyler yiyin. Sahur sağlığınız ve gün içerisindeki direnciniz için çok önemlidir.
Normal zamandaki spor programınıza devam etmeyin. Her zaman yaptığınız spor programınız beslenme düzeninizle alakalıdır. Ramazan ayında oruç tutarken beslenme şekliniz kısa süreliğine olsa da değişir. Aç olduğunuzda spor yapmak yağ yerine kas yakmanıza neden olur ve çok kolay yorulursunuz. Ayrıca sıcakta çok fazla efor sarf edip ter attığınız için daha iftar zamanı gelmeden çok fazla susarsınız. Her zamanki sporunuza devam etmek yerine iftardan yarım saat sonra açık havada yürüyüş yapmak ve hafif tempoda koşmak hem fitliğinizi korumanıza yardımcı olur hem hazım sorunu yaşamamanızı sağlar.
“Banyo yapmamalıyım” diye düşünmeyin. Yaz aylarında bunaldığınızda soğuk içecekler içip dondurma yiyerek serinlesek de ramazan ayında bunu her canımız istediğinde yapamayız. Bir şeyler yiyip içmeden serinlemenin tek yolu soğuk bir duş almaktır. Su yutmadığınıza emin olarak kısa bir soğuk duş oruç tutarken size çok yardımcı olacaktır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir