Yüz nakli için geri sayım başladı!
Türkiye’de ilk kez yüz naklini gerçekleştirilecek.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli için hazır olduklarını ve Sağlık Bakanlığından ilgili mevzuatın çıkmasını beklediklerini söyledi.
Akdeniz Üniversitesinde geçen yıl Türkiye’de ilk çift kol naklini yapan Doç. Dr. Ömer Özkan, yapılması planlanan yüz nakliyle ilgili gelişmeleri paylaşmak üzere, AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan ve AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar ile birlikte AÜ Senato Salonunda basın toplantısı düzenledi.
Doç. Dr. Ömer Özkan konuşmasına 5 yıl önce projelendirdikleri çift kol naklini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek başladı. Türkiye’de ilk kez yüz naklini gerçekleştirmek için de tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirten Özkan, “Bundan sonra durmak yok, yolumuza devam edelim” dedi.
Çift kol nakli sırasında Türkiye’de ilgili yasanın olmadığını fark ettiklerini ve Sağlık Bakanlığının özel izniyle nakli gerçekleştirdiklerini
vurgulayan Özkan, kendilerinin de katkılarıyla Bakanlığın yeni mevzuat için taslak hazırladığını kaydetti. Özkan, “Taslak tamamen istediğimiz gibi. Bakanlık son değerlendirmelerini yapıyor, 1 ay içinde sanırım geçecek” diye konuştu.
Üniversitelerin toplumların önderi olması gerektiğini anlatan Özkan, “Görevimiz yapılamayanı yapmak. Bir şeyi 1000-2000 defa yapmak önemli, ama ilkini yapmak çok önemli. Yüz nakline hazırız” ifadesini kullandı.
Özkan, mevzuatın yayımlanmasından sonra izin için Sağlık Bakanlığına başvuracaklarını, iznin başvurudan sonraki 3 ay içinde çıkabileceğini söyledi Özkan, “Yani mevzuat çıktıktan 4 ay sonra yüz naklini yapabiliriz. İzinler olsa bugün de yapabiliriz” dedi.
Türkiye’nin ilk doku transplantasyon merkezini kuracaklarını belirten Özkan, bu merkezin Türkiye’yi dünyada marka yapacağını vurguladı.
KOL VE YÜZ NAKLİ VERİCİLERİ İÇİN PROTEZ VE MASKE YAPILACAK
Doç. Dr. Özkan, AÜ’ye çift kol nakli için 110 kişinin başvurduğunu, bunların 50’sinin nakil için çok uygun olduğunu söyledi. Tek taraflı nakillere izin verilmediğini belirten Özkan, tek kol nakli için başvuru yapılmamasını istedi. Özkan, çift kol nakli için uygun yaş aralığının 16-60 olduğunu bildirdi.
Yüz nakli için 20 kişinin başvurduğunu vurgulayan Özkan, bunlardan uygun bulunan 10 adaydan ikisinin nakil için hazır olduğunu aktardı. Yüz nakli yapılacak hastaların iyi bir ruh haline sahip olmasının önemine işaret eden Özkan, “Toplum şu an yüz nakline hazır değil. Yüz nakli gerçekleştiğinde aileler ne hissedecek? Tüm bunlar çok önemli. Alıcı ve vericinin ailesi mümkün olduğunca bir araya getirilmeyecek. Etik kurallara hassasiyetle uyulması gerek” dedi.
Toplumun bu tür nakillere hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Özkan, vericilere gösterilecek saygının önemine işaret etti. Özkan, “Bir kadavradan kol alındığında yerine protez takılacak. Yüz alındığında maskeler yapılacak ve ailesi o maskeyi fark etmeyecek bile. Maske, aileyi travmatize etmeyecek” diye konuştu.
Yüz naklinin dünyada 9 kişiye yapıldığını, kendilerinin 10. nakli yapmaya aday olduğunu anlatan Doç. Dr. Özkan, Fransa’da nakil olan kişinin hayatınıkaybettiğini, onun dışındakilerin yaşadığını söyledi.
Yüz nakli olan kişilerin genellikle 4 ay travma yaşadıklarını anlatan Özkan, kendisinin bu kişilerden üçüyle görüştüğünü ve mutlu şekilde hayatlarına devam ettiklerini kaydetti.
TELEFON BAĞLANTISI
Doç. Dr. Özkan, daha sonra Zonguldak’ta yaşayan ve yüz nakli bekleyen Sezgin Ergen ile telefon bağlantısı kurdu. Ateşli silah yaralaması nedeniyle maskeyle dolaşan Ergen basın toplantısını izleyen gazetecilere, çok heyecanlı olduğunu söyledi. Ergen, “Ne diyeceğimi şaşırdım, çok mutluyum. 18 yıldır maske takıyorum, artık maskeyle dolaşmaktan sıkıldım. Yüz nakli olacağım için çok mutluyum” dedi.
Bir gazetecinin, “Nakilden sonra yeni yüzünüzle ilk ne yapmak istersiniz?” sorusu üzerine üç çocuğundan ayrı yaşayan Ergen, “İlk işim
çocuklarıma gidip yemek hazırlamak olacak. Çocuklarım beni sevsin istiyorum” diye konuştu.
ÇİFT KOL NAKLİ İÇİN BEKLİYOR
Toplantıya çift kol nakli bekleyen Süleyman Özbek de eşi Hatice ve 2 yaşındaki oğlu Osman Emir Özbek ile katıldı. 2006 yılında bir inşaattaki arkadaşını ziyareti sırasında yüksek gelirim hattına kapılan Süleyman Özbek, iki kolunu da kaybettiğini söyledi. Kazadan 1 yıl sonra evlendiğini ve eşinin en büyük destekçisi olduğunu belirten Özbek, “Yok olan şeyle hayatta mücadele etmek çok zor. Nikah yüzüğümü protezime taktım ve sonra hep boynumda taşıdım. Çocuğumla henüz doyasıya oynamadım” dedi.
REKTÖR KURTCEPHE
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de 2010 yılında çok önemli bir başarıya imza atarak Türkiye’de ilk kez çift kol naklini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kurtcephe, “Tıp tarihine geçen bu başarı milletimiz adına çok önemli bir gelişmeydi. Çeşitli vesilelerle uzuvlarını kaybetmiş binlerce insanımız var. Terör illetine karşı verilen büyük mücadelede uzuvlarını seve seve veren gazilerimizin bizden büyük beklentileri var. Yeni bir çığır açarak bu insanlara vefa borcumuzu ödemek için bu işe girdik” dedi.
Çift kol naklinin dünyada nadir ülkelerde başarılabildiğinin altını çizen Kurtcephe, dünyadaki az sayıda organ nakli enstitülerinden birine sahip olduklarını kaydetti.
Kurtcephe, “Yapılan iş insanlık adına önemli bir iş. AÜ bu önemli işi başarmakla gurur duyuyor, başarısıyla yetinmeyip yeni başarılara yelken açmak istiyor” diye konuştu.
AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan da böyle bir kurumun mensubu olduğu için çok şanslı olduğunu belirterek, Doç. Dr. Erdoğan ve ekibine teşekkür etti. AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar da AÜ’de organ nakli macerasının 1982 yılında imkanları dar bir hastanede başladığını söyledi. Süleymanlar, “Tüm gelişmelerin içinde olduk, yoklukları yaşadık. O yokluk içinde kurduğumuz hayaller bugün gerçekleşti” dedi.
Yorum gönder