Vajinismus sorununda erkek nasıl davranmalı?
Vajinismus sorununda erkek nasıl davranmalı? Vajinismus, birçok kadının tedavi olması için cesaretini zorlukla topladığı cinsel bir sorun ve ne yazık ki ayıplanma endişesi ile çoğu kez göz ardı ediliyor. Peki bu hastalığa zemin hazırlayan nedenler nelerdir? Bu sorun ile karşılaşan erkek partnerine nasıl davranmalı? Üroloji Uzmanı Op.Dr. Murat Mermerkaya bakınneler söyledi
Vajinismus nedir?
Vajinismus, kadınlarda oldukça sık olarak görülen bir cinsel işlev problemidir.
Cinsel ilişki sırasında vajinayı çevreleyen 1/3 alt pelvik kaslarının istemsiz (kontrol dışı) kasılmasına bağlı olarak ilişkinin tamamlanamaması veya oldukça ağrılı, acılı bir şekilde gerçekleşmesi durumudur.
Vajinismusta izlenen pelvik kasılmaların tamamı kadının kendi iradesi, arzusu dışında istemsiz şekilde gerçekleşmektedir.
Sorunu yaşayan kadınların büyük bölümü aylarca, hatta yıllarca süren evliliklerine rağmen eşleriyle hiçbir birliktelik yaşamadıkları için halen bakiredirler.
Türkiyede hemen 10 kadından 1’inde görülen vajinismus, çözümü olan bir problemdir.
Vajinismus erkekleri nasıl etkiler?
Vajinismus sorununa karşı erkeklerin çoğu eşlerine karşı aşırı derecede anlayışlı ve sabırlıdırlar.
Bu durum bazen basit bir sorunun çözümünün yıllarca ertelenmesine neden olabilir.
Nitekim bir tarife göre de vajinismus bir ‘erteleme-kaçınma hastalığı’dır.
Zamanla bu kaçınma davranışına bağlı olarak erkeklerde de cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunları da ortaya çıkar ve bu da vajinismus tedavisini güçleştirir.
Erkeklerin bu noktada yapması gereken, eşlerini tedavi konusunda yüreklendirmek ve tedavi sürecinde destek olmaktır.
Vajinismus nasıl tedavi edilir?
Vajinismus yüzde 100 tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastanın vajinismus problemini kabullenmesi ve bu problemle yüzleşmesi tedavinin başarısını etkiler.
Kişinin tedavi olmayı istemesi ve kafasındaki negatif düşünceleri atabilmesi için tecrübeli, alanında uzman bir terapiste muayene olması şarttır.
Etkili bir tedavi süreci hem zihni hem de bedeni ele alır. Zihnin cinselliğe yönelik olumsuz koşullanmalardan ve kaygıdan arındırılması ve bedenin de vajinal girişi kabul edecek ve bundan zevk alacak hale gelmesi hedeflenir.
Tedavideki uygulamalar zihne, bedene ya da her ikisine birden yöneliktir. Tedavi sürecinde başlangıçta ayrıntılı değerlendirme görüşmesi yapılır.
Kişinin/çiftin cinsel bilgi eksiklikleri ve hatalı öğrenmeleri tespit edilip ilk olarak bunların giderilmesi hedeflenir.
Eşlerin arasındaki cinsellik ile cinsellik dışı ilişki ve etkileşimleri anlaşılıp aralarında iş birliği ve uyumun sağlanmasına yönelik yaklaşımlarda bulunulur.
Yorum gönder