×

Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi

Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi

Rahim ağzına karşı birçok tarama testi takvimi, taramalara 21 yaşında başlanmasını önerir. Bazı takvimler testlere ilk cinsel ilişkinin ardından üç yıl içerisinde veya 21 yaşını geçmeden başlanmasını tavsiye eder. Tarama testleri şunlardır:

Simir testi: Simir testi esnasında doktorunuz rahim ağzınızdan- rahimi alt bölümündeki uzun boyun- hücre örnekleri alın ve bu örnekleri incelemek üzere laboratuvara gönderir.Simir testi rahim ağzı bölgesindeki anormal hücreleri saptayabilir. Bu kanser öncesi aşamadır.

HPV DNA testi: Doktorunuz HPV DNA adı verilen bir laboratuvar testi uygulayabilir. Bu test ile rahim ağzı kanserine neden olması olası 13 tür HPV virüsü saptanır. Simir testi gibi HPV DNA testi de rahim ağzından hücre örnekleri alınmasını gerektirir. Bu test yüksek riskli HPV virüs türlerini rahim ağzındaki hücrelerde değişikliğe neden olmadan saptayabilir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri gözlemliyorsanız veya simir testiniz rahim ağzı bölgesinde kanserli hücreler olduğunu tespit ettiyse kanser teşhisi için diğer bazı testler yaptırmanız gerekebilir. Bu testler:

Rahim ağzının incelenmesi: Kolposkopi incelemesi esnasında doktorunuz özel bir mikroskop (kolposkop) ile rahim ağzı bölgesindeki anormal hücreleri inceler. Eğer doktorunuz anormal bir bölge ile karşılaşırsa bu alandaki hücreleri test etmek için hücre örnekleri alabilir.

Rahim ağzı hücre örneklerinin alınması: Biyopsi esnasında doktorunuz özel bir alet yardımı ile rahim ağzı bölgesinden anormal doku örnekleri alır. Özel bir biyopsi olan punch biyopsisinde doktorunuz rahim ağzından ufak bir dairesel kesit almak için dairesel bir bıçak kullanır.

Rahim ağzı hücrelerinden koni şeklinde bir alanın alınması: Koni biyopsisi (konizasyon) ile rahim ağzı bölgesinden koni şeklinde hücre örnekleri alınır. Bu sayede doktorunuz laboratuvar testleri için rahim ağzı hücrelerinden daha derin bir kesit almış olur.

Yorum gönder