×

Önce VİZE kolaylığı sonra şartlı muafiyet

Önce VİZE kolaylığı sonra şartlı muafiyet

AB Komisyonu’nun ‘genişlemeden’ sorumlu üyesi Stefan Füle: Yasadışı göç önlenirse, Türkiye’ye ilk aşamada vize kolaylaştırması yapılabilir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin AB’den mutlak vize muafiyeti beklediğini kaydederken, AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, yasadışı göç gibi konularda ilerleme kaydedilirse, ilk aşamada vize konusunda kolaylaştırma yapılabileceğini söyledi. Füle, “Bu aşamadan sonra da, diğer tüm üye devletlerin hemfikir olması koşuluyla, vizenin kaldırılmasıyla ilgili adımlar daha kolay atılabilecektir” dedi.
Davutoğlu, göreve başladıktan sonra Türkiye’ye ilk kez ziyarette bulunan Füle’yi dün konutunda kabul etti.
Ortak basın toplantısında konuğuna “Sevgili Füle” diye hitap eden Davutoğlu, Türk vatandaşlarına vizesiz dolaşım hakkı sağlayan Geri Kabul Anlaşması’na paralel olarak, Ankara Protokolü, Katma Protokol ve Gümrük Birliği gibi zeminler üzerinden, Batı Balkanlar’a sağlandığı gibi AB’den mutlak vize muafiyeti beklendiğini kaydetti.
Davutoğlu’na “Sevgili Ahmet” diye hitap eden Füle ise konuşmasına “Beni yüreğini açarak karşıladın. Çok teşekkürler” diyerek başladı. Türkiye’nin komşularla sıfır sorun politikasını takdir ettiğini belirten Füle, vize muafiyeti konusunda şunları söyledi:
“Yasadışı göçle ilgili olarak Türkiye’ye nasıl yardımcı olabileceğimiz konusunda çalışmalar var. Türkiye üzerinden Avruya’ya gidenlerin Türkiye’ye geri iadesiyle ilgili birtakım çalışmaların yapılması gerekiyor. Bu alanlarda ilerleme kaydedilirse, bundan sonraki aşamada vize konusunda kolaylaştırmayla ilgili çalışmalara geçilebilir. Bu aşamadan sonra da, diğer tüm üye devletlerin hemfikir olması koşuluyla, vizenin kaldırılmasıyla ilgili adımlar daha kolay atılabilecektir.”

Korutürk ve Tan hazır bulundu
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ermeni soykırım tasarılarına ilişkin olarak TBMM Dışişleri Komisyonu’na bilgi verdi. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nda ve İsveç Parlamentosu’nda Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıların kabul edilmesinin ardından “istişareler için” Ankara’ya çağrılan Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ile Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk de dünkü komisyon toplantısında hazır bulundu.

‘Siyasallaştırmak zorluk yaratır!’
Füle, İsveç’in 1915 olaylarını sözde soykırım olarak kabul eden bir karar almasıyla ilgili bir soru üzerine de “Komisyon, AB üye ülkelerin kendi içlerinde aldığı kararlarla ilgili yorum yapmaz. Eskiden Çekoslovakya olarak bilinen Çek Cumhuriyeti’nden gelen biri olarak, tarihin siyasallaştırılması bazen zorluklar doğuruyor. Komisyon, Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmeleri için yardım etmeye hazır” dedi.

Vize muafiyeti aslında vardı!
AB ile Türkiye arasında ilişkilerin ilk aşamasında imzalanan Katma Protokol, vize konusunda Ankara’nın gündeme getirdiği taleplere temel oluşturan belge niteliğinde. Bu belgeden kaynaklanan hakların vize uygulamalarıyla ihlal edildiği AB Adalet Divanı tarafından da tescil edildi.
Gümrük Birliği kapsamında ise kişilerin serbest dolaşımı konusunda net bir yaklaşım yok. Türkiye, bu belgeye bağlı olarak “Mallar serbest dolaşırken onları pazarlayacakların serbest dolaşamaması kabul edilemez” tezini işliyor. Batı Balkan ülkelerine vize uygulamasını kaldıran AB ise üyelik müzakere sürecinde olan Türkiye için vize muafiyetine giden yolun başlangıcı olarak geri kabul anlaşmasını görüyor.
Bu anlaşma Türkiye üzerinden yasal olmayan yollarla AB’ye geçenlerin Türkiye’ye iadesini öngörüyor. Vize muafiyeti için olmazsa olmaz bu belgenin imzalanması da tek başına yeterli değil. AB’nin diğer şartları arasında biyometrik pasaport uygulamasına geçilmesi, sınırların etkili kontrolünün sağlanması ve organize suçlarla etkin mücadele yer alıyor…

Yorum gönder