IP TV nedir? IP TV kullanmak yasal mı?
IP TV nedir? IP TV kullanmak yasal mı? Her yerde istediğimiz içeriğe erişebilmemizi sağlayan IP TV nedir, yasal mıdır? Analog yayın ile aradaki farklar nelerdir? IP TV ile bilmeniz gerek her şeyi derledik?
Özellikle adını son yıllarda sıklıkla duyduğumuz IP TV, yavaş yavaş geleneksel televizyonun yerini almaya başladı. Her yerde izleme özgürlüğü ve hesaplı olması IP TVyi hayatımızın bir parçası yaptı. Ancak IP TVnin ne olduğu ve yasal olup olmadığı ile ilgili insanların kafasında birçok soru işareti bulunuyor. Peki klasik televizyon yayınlarının yerini almaya başlayan IP TV nedir? Kullanımı yasal mı, analog yayından ne gibi farkları bulunuyor?
IP TV nedir?
IP TV, kısaltmasından da anlaşılacağı üzere internet üzerinden yapılan yayınlara ve kanallarına verilen addır. Açılımı “internet protokolü” olarak çıkan bu yayınlarında içerikleri görebilmeniz ve izleyebilmeniz için internet bağlantısı sağlamanız gerekmektedir. IP TV yayınları herhangi bir kablo altyapısına ya da anten bağlantısına bağlı kalmadan izlenebilmekte olup, ayrıca altyapı ya da ekstra cihazlar gerektiren kablo altyapılı ya da anten üzerinden sağlanan yayınlara göre daha hesaplı ve daha erişilmesi kolay olmaktadırlar. Ülkemizde yasal olan ve yaygın olan bu yayın kanalları nelerdir?
IP TV nasıl çalışır?
IP TVnin çalışma prensibi analog olarak bildiğimiz anten ya da kablo yayınlarına göre daha kolaydır. Anten üzerinde yayınlar belirli yerlere konulan sinyal dalgası ile alınıp, daha sonrasında TV alıcısına aktarılır, sonucunda görüntü ve ses elde edilir. Ancak kesilme veya hasar alma oranları daha karışık bir yapıya sahip olduktan ötürü fazladır. IP TVde ise çalışma prensibi ana alıcıdan sinyallerin getirilip, daha sonrasında sunucular üzerinden son kullanıcının cihazına görüntü ve sesin aktarılması sonucunda çalışır.
IP TV ile analog yayın arasındaki farklar nelerdir?
Öncelikle IP TVnin analog yayınlardan en büyük farkı daha özgür olmanızdır. IP TVyi internet üzerinden izlediğiniz için, her yerde izleme olanağına sahipken, analog yayında böyle bir durum bulunmamaktadır. Analog yayında sadece altyapıların bulunduğu yerlerde ve alıcı aracılığıyla izlersiniz. IP TV daha hesaplıyken, analog yayınlar daha pahalıdır. Ayrı olarak alıcı ve bir altyapıyı kullandığımızdan ötürü analog yayınlar daha pahalı olmaktadır. Ayrıca IP TV üzerinde bulunan içeriğin çeşitliliği ile, analog yayında sunulan içeriğin çeşitliliği arasında bazı farklar bulunmaktadır. IP TV izlerken daha yüksek kalitede izleme şansına sahipken, analog yayınlarda çoğu kanalı Full HD çözünürlükte izlersiniz. Fakat 4K olarak yayın yapan kanallar da bulunmaktadır. Bunlara TRT 4K örnek olarak verilebilir.
Ülkemizdeki yaygın IP TV platformları
Ülkemizde kullanılan IP TV temelli hizmetlere Turkcell TV+, Vodafone TV, Tivibu gibi yayınlar örnek verilebilir.
Turkcell TV+ IP TV
IP TV kullanılması suç mu?
Öncelikle IP TVnin kullanılması konusunda öncelikle ne şekilde kullanacağınıza göre değişmektedir. Eğer bu hizmeti şifreli kanalları kaçak olarak izlemek konusunda kullanacaksanız bu konuda yaptırımlar bulunmaktadır.
“Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
TCKnın 163/2 maddesine göre, IP TVyi sahibinin rızası olmadan kullandığınız takdirde yaptırımlar bulunmaktadır. Ancak bu kanalların sahiplerinin rızası ile, şifreli kanalları ücretini ödeyerek ve yasal olarak kullandığınız takdirde IP TVyi kullanmak suç değildir. IP TVye bir diğer örnek olarak Netflix, Amazon Prime, Exxen gibi platformları da örnek verebiliriz. Ücret ödüyoruz ve içerik sahibinin rızası ile içeriklere erişebiliyoruz. Yasal olmayan hizmetlerde ise, bu durumda paralı ya da şifreli kanalların ücreti ödenmeden, yasadışı bir şekilde yayınlar kullanıcıya ulaştırılıyor. Bu durumda da bir takım yaptırımlar ya da para cezaları uygulanabiliyor.
Yorum gönder