×

Çarpıntı nedir? Kalp çarpıntısının nedenleri nelerdir?

Çarpıntı nedir? Kalp çarpıntısının nedenleri nelerdir?

Çarpıntı nedir sorusu vatandaşlar tarafından merak içinde araştırılmaya devam ediyor. Vücüdumuzun en önemli organlarından biri olan kalp, dakikada 60 ila 80 defa arasında atar. Bu rakam 100-140 arası olduğu anda çarpıntı başlar. Bu durumda en kısa sürede doktora ulaşmak en mantıklı çözümler arasında yer alır. Peki Kalp çarpıntısının nedenleri nelerdir?

Vücüdumuzun en önemli organlarından bir tanesi olan Kalp dakikada 60 ila 80 kez atar. Kalp atışlarının 100 ile 140 arasında seyretmesi durumunda ise çarpıntı başlar. Kalp atışlarınızın aniden arttığını hissettiğiniz anda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Peki Çarpıntı nedenleri nelerdir?

Kalp Çarpıntısı Nedir?

Kalp atışınızın normalden daha hızlı veya rahatsızlık verici bir şekilde hissedildiği zamanlarda ‘’kalp çarpıntım var’’ diyebilirsiniz. Kalp hızının üst sınır olan 100’den 140 üstü değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısında (taşikardi) en kısa zamanda uzman doktora danışmalısınız.

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalp hızının 140 üstü değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısının nedenlerinin doğru tespiti için EKO testi, tiroid testlerinin yapılması ve kan testleriyle kansızlık olup olmadığının araştırılması gerekir. Bu testlerle kalp çarpıntısının heyecan, stres, hızlı koşma ya da aşırı kafein tüketimi kaynaklı fizyolojik (sinus taşikardi) ya da kalp ritim bozukluğu (aritmik taşikardi) olup olmadığını anlaşılabilir.

Kalp çarpıntısının niteliğinin tespitinde, çarpıntı sırasında, 12 derivasyon elektrokardiyografi (EKG) yönteminin kullanılmasının önemi büyük. Kalp ritim bozukluğu (aritmik taşikardi) tespit edildiğinde ileri tedavi için kalbin elektriksel aktivitelerinin kontrol edildiği elektrofizyolojik çalışmanın yapılması da oldukça mühim. İleri tedavide söz konusu kalp çarpıntısı (aritmik taşikardi) laboratuvar ortamında oluşturulmalı ve nereden kaynaklandığı, nasıl bir etkiyle ortaya çıktığı anlaşılmalıdır.

Kalp Çarpıntısı Tedavisi

‘’Kalp çarpıntısı (aritmik taşikardi), nasıl tedavi edilir?’’ sorusuna verilen ilk cevap bu durumu oluşturan anormal kalp dokusunun tahrip edilerek ortadan kaldırılması olarak cevap verilebilir. Bu tedavi yöntemine ise Ablasyon adı verilir. Kalp çarpıntısı tedavisinde çok önemli olan Ablasyon, kateter denilen uzun ince aletler yardımıyla yapılabilir. Kateter ile kasık yoluyla kalp içine ilerlenir. Kateterin kalbin neresinde olduğu x ışınları yardımıyla (floroskopi) izlenebilir. Kateterin ucu kayıt cihazına bağlanarak kalp içi EKG kayıtları alınır ve araştırma ile çarpıntı yapan odak bulunur. Daha sonra yine kateter yardımıyla radyo frekans enerjisi verilerek bu bölge tahrip edilir ve böylece sorumlu odak ortadan kaldırılır. Ablasyon yöntemi ile ritim bozuklarının çoğunda %90 üzerinde başarı sağlanabiliyor. Bu yöntem ile kalp çarpıntısı ortadan kaldırılıyor ve hastalar ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtuluyor.

Yorum gönder