Vejetaryen misin? Bunlara dikkat!

24.10.2024
99
Vejetaryen misin? Bunlara dikkat!

Çevresel faktörler yüzünden diyet, çok küçük yaşlara indi.

Ayrıca ‘sağlıklı beslenme’ takıntısı, çocuk ve gençler arasında salgın haline geldi. Ama bu salgın, çocukların yanlış beslenmesine yol açıyor

Danışanlarımla yaptığım sohbetler ve çevredeki şikayetlerden çocukların beslenmeyle ilgili sorunlar yaşadığını biliyorum. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, et yemeyen çocukların üçte ikisini aşırı vejetaryenler oluşturuyor. Yani bunlar, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal gıdaları dahi tüketmiyor. Vejetaryen beslenmeyle ilgili yapılan çalışmalar, ‘laktoovo vejetaryen’ beslenmeyi destekliyor. (Laktoovo grubunda sadece mandıra ürünleri ve yumurta bulunur). Eğer buna balık da eklenirse çok daha sağlıklı bir yeme şekli haline gelebiliyor.

Beslenme ruhu etkiliyor  

Vejetaryenlerin et yiyenlere göre daha az depresyona girdiği ve daha iyi duygu durum profili sergiledikleri biliniyor. Yetişkinlikte vejetaryenlik konusunda yapılan araştırmalar, sebze odaklı beslenme programlarının sağlığa daha faydalı olduğunu; obezite, koroner kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerinin görülme sıklığını azalttığını gösteriyor. Ancak et ve diğer hayvansal ürünleri reddetmek otomatik olarak sağlıklı besleneceğiniz anlamına gelmiyor.

Vejetaryen: Sağlıklı ‘değil’ 

Genç bir vejetaryenin ebeveynleri, çocuklarının beslenmesini kontrol ederken, biraz daha fazla dikkatli olmaya gereksinim duyar. Sebze odaklı beslenme programının farklı faktörlerini dikkatlice düzenlemek, gelişmekte ve büyümekte olan çocukların gerekli besinlerden yeterli miktarda aldığından emin olmak çok önemli.
Vejetaryen gençlerin günde 3 ana öğün, 3 ara öğün, fındık, avokado, soya, baklagiller, yağlı süt ürünleri ve yumurta gibi yüksek oranda protein içeren, enerji yoğunluğu olan gıdalar almaları gerekir. 13-19 yaş arasındaki vejetaryen genç kızlarda vitamin ve mineraller açısından demir alımı ilk sırayı alır. Veganların da (Süt ürünleri ve yumurtayı reddedenler) D, B12 vitamini ve kalsiyum konusunda dikkatli olmaları gerekir. Vejetaryen çocuk ve gençlere mutlaka dışarıdan vitamin, mineral takviyesi yapılmalıdır.

Vejetaryen gençler için öneriler  

* Gün içinde en az 4 porsiyon sebze tüketilmelidir.
* Özellikle çocuk ve gençlik döneminde kalsiyumun önemi büyük. Bu nedenle sebze seçimleri yaparken; kalsiyumun iyi kaynakları olan koyu yeşil yapraklı sebzeler ıspanak, pazı ve brokoli tercih edilmelidir.
* Günlük meyve tüketimi, en az 3 porsiyon olacak şekilde ayarlanmalıdır. Özellikle C vitamininin iyi kaynakları portakal, mandalina gibi turunçgiller, kivi, kuşburnu, kavun ve çilek tüketilmelidir.
* Kurubaklagil, soya gibi ‘bitkisel et’ alternatifleri protein ve demir içerir. Bunun yanı sıra kompleks karbonhidrat ve posanın iyi kaynaklarıdır. Günde2 porsiyon tüketmek gerekir.Ana yemek olarak ya da salatalara, çorbalara, sebze köftelerine ilave edilebilirler.
* EĞer süt tüketebilen bir vejetaryenseniz, günde 2 su bardağı kadar içmenizde fayda var.
* Yumurta tüketebiliyorsanız; haftada 3-4 kez haşlanmış, omlet, menemen veya çılbır olarak tercih edebilirsiniz.
* Yağ alımınıza her zaman dikkat etmelisiniz.
* Yağlı tohumlardan (Fındık, ceviz, badem gibi) günlük bir porsiyon tüketebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.