Dağınıklığınızla barışın!

24.10.2024
93
Dağınıklığınızla barışın!

“Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)” ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Evde aile bireyleriyle, iş yerinizde patronunuz, çalışma arkadaşlarınızla dağınıklık nedeniyle sık sık tartışma yaşıyorsanız, bu dağınıklık sizin işlerinizin akışını bozuyor ve sizi sorumsuz bir kişi gibi gösteriyorsa “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)” ile karşı karşıya olabilirsiniz. DEHB rahatsızlığını yaşayan kendiniz de, çevrenizdekiler de olsa, dağınıklığı kontrol altına alma konusunda “DEHBka (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Koçluk Akademisi)” danışmanlarından yardım alabilirsiniz.

Bazı kişilerin evine veya ofisine girildiğinde masalarının üstü, dolapları, mekanın kendisinde genel bir dağınıklık görülür. Bazıları bu durumu dağınık beynin bir aynası veya dahiliğin göstergesi olarak görüp normal kabul eder. Ancak dağınıklık “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)” olan kişiler için, normal olmanın dışında, yaşanan en önemli zorluklardan biridir.

“Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)” rahatsızlığını yaşayan kişiler; genellikle aradıkları bir şeyi kolayca bulmadıkları gibi organize olmakta pratik çözüm üretmekte zorlanırlar. Bu nedenle bazı işleri yaparken normal kişilere göre daha fazla vakit harcayıp çok yorulur ve sinirlenirler. Bunun sonucu olarak da dağınıklıklarını görmezden gelmeye başlayabilir, bulamadıkları bir eşyayı aramak yerine yenisini almayı dahi tercih edebilirler. Bu döngü dağınıklığın büyümesine ve başa çıkılamaz hale gelmesine neden olur; kişi gün geçtikçe daha fazla bunalmaya başlar. Dağınıklığı kontrol edemeyen kişilerin eşyaları durmaları gereken yerde durmayabilir; örneğin başuclarında diş macunu, oturma odalarında tamir eşyaları, mutfaklarında diş fırçalarını bırakmış olabilirler. Telefon ve anahtarlarını sürekli kaybedip sonrasında onları herhangi bir yerde bulabilirler.

Kimi dağınık kişiler kendi dağınık düzenleri içinde işlerini rahatça yapabilir ve aradıklarını kolayca bulabilirler. Etraflarındakiler, bu kişileri tembel veya düzensiz olarak görseler de, işleri aksatmadıkları için, dağınık olmalarında bir problem yoktur. Dağınıklık kontrol altındadır. Kişi, dağınıklığının kontrolden çıkarak problem haline gelip gelmediğini anlamak amacıyla ihtiyacı olan bir şeyi bulmak için ne kadar zaman kaybettiğini ve kendisinden istenen işlerin ne kadarını yerine getirebildiğini kendisine sık sık sormalıdır.

Profesyonel Dikkat Eksikliği Koçluğu sertifikalı S. Tana Alalu ve Eda Aydoğan tarafından kurulan Dikkat Eksikliği Bozukluğu Koçluk Akademisi (DEHBka); çözüm olarak dağınık kişilere dağınıklıklarını kabul ederek, kontrol altına almanın en iyi çözüm olduğunu savunuyor. Psikoloji Yüksek Lisanslı Koçlar; bu amaçla, hedefin, ufak renkli notlar veya alarmlar şeklinde sürekli hatırlatılmasının hedefi gerçekleştirmede etkili olduğunu ve dağınıklığın bu şekilde kontrol altına alınabileceğini bildiriyor.

Sadece ergenlerin değil, tüm DEHB’li bireylerin, DEHB rahatsızlıklarıyla başa çıkabilmelerine ve gündelik yaşamlarında daha etkin olmalarına yardımcı olan koçlar; çalışmalarını gerektiğinde psikologlar, psikiyatristler ve özel eğitim uzmanları ile birlikte bütünsel bir yaklaşım eşliğinde gerçekleştiriyorlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.