HPV den korunmanın yolları – HPV aşısı ne zaman yapılır?

22.11.2020
91
HPV den korunmanın yolları – HPV aşısı ne zaman yapılır?

HPV den korunmanın yolları – HPV aşısı ne zaman yapılır? HPV yani human papilloma virüs, daha çok hem erkek hem de kadın genital bölgede ve siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüstür. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre her 10 kişiden 1inde HPV görülüyor. HPV nasıl bulaşır?, HPV’den korunma yolları nelerdir?”, “HPV aşısı işe yarıyor mu?, HPV tedavisi nasıl yapılıyor? sorularının cevabını Jinekolog, Cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Esra Demir Yüzer verdi

Human papilloma virüsler (HPV) oldukça yaygın görülen, belirti göstermeyen ve bulaşıcı DNA virüsleridir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan en yaygın görülenlerdendir.

HPV enfeksiyonu Türkiye’de de giderek artan sıklıkla görülüyor ve hem erkekte hem de kadında ciddi sağlık problemleri yaratıyor.

Bir yetişkinin 50 yaşına kadar HPV enfeksiyonuna yakalanma riski yüzde 80 olarak belirtiliyor. Çoğunlukla enfekte olma yaşı 15-25 yaş olarak belirtiliyor.

HPV vücuttan tamamen temizleniyor mu?
Çoğu zaman enfeksiyon bulaştıktan sonra belirti göstermeyip 2-3 yıl içerisinde tedavi olmadan bağışıklık sistem ile vücuttan tamamen temizlenir.

Prezervatif HPV’den korur mu?
Human papilloma virüs (HPV) cinsel ilişki sırasında enfekte cilt bölgesinin karşılıklı teması ile ya da elle temasla bulaşır. Çok eşlilik durumunda da bulaşma riski artar. Prezervatiflerin mutlak koruyuculuğu yoktur çünkü enfekte cildi tamamıyla kapatmak mümkün olamaz.

Mutlak koruyuculuk olmamasına rağmen her ilişki öncesi kondom kullanımı öneriliyor. Servikal kanser tarama testlerinin (PAP test) aşı yapılsa bile uygulanmaya devam edilmesi gerekiyor.

Yüzde 10-20 oranında enfeksiyon vücutta kalır. Bu durumda servikal kanser veya kanser öncülü hastalık oluşturur. Ancak bu tarz kanserle ilişkili durumun ortaya çıkma süresi yaklaşık 15-20 yıl gibidir.

Bu nedenle tarama programları, gelişen kanser veya öncüllerini belirlemede önemli ve çok değerlidir.

HPV aşısı etkili midir?
Cinsel aktivite başlamadan önce aşılar yapılmışsa koruyuculuğu daha yüksek oluyor. Ancak tersi durumlarda (genital siğil, HPV pozitifliği, anormal smear sonucu) da yapıldığında etkisi azalsa da koruyuculuk sağlıyor. Aşının hamilelikte yapılması ise önerilmiyor.

Aşı diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara (HIV, chlamidia, herpes, gonore) karşı koruma sağlamıyor. Bazen aşıya rağmen HPV enfeksiyonu gelişebiliyor.

HPV nasıl tedavi edilir?
Siğil şikayeti ile gelen hasta ayrıntılı jinekolojik muayene ile vajen, makat ve tüm dış genital bölge siğil kitleleri açısından taranır.

Siğil virüsü ile birlikte özellikle kanser yapan HPV tipleri için bulaş açısından rahim ağzından smear ve HPV PCR denilen HPV tiplendirme testi yapılır.

Siğiller crioterapi, elektrokoterizasyon veya bazı yakıcı ilaç solüsyonları ile çıkarılır. Bağışıklık sistemini güçlendirecek destek tedavileri önerilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.