Öğretmenlerin dikkat etmesi gereken hastalıklar

24.10.2024
115
Öğretmenlerin dikkat etmesi gereken hastalıklar

Yeni eğitim-öğretim yılının başlangıcı ile birlikte, öğrenciler için olduğu kadar öğretmenler için de oldukça yorucu bir dönem başladı. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım, öğretmenlerimizin sırt, baş, boyun ve eklem sağlığı için neler yapabileceğini aktardı.

Gelecek nesilleri emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz ve tüm eğitimciler, çocuklarımızın öğrenimleri, iyiliği ve kaliteli eğitim almaları ile ilgilenirken, çoğu zaman kendi sağlıklarını ihmal etmekteler. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım, öğretmenlerin mesailerinin büyük kısmını ayakta geçirmelerine bağlı olarak, çoğunlukla bacaklar ve sırt ile ilgili şikayetlerde bulunduklarını, bunları boyun ve omuz sorunları takip ettiğini belirtti.

Uzun Sürekte Ayakta Durmak Eklem Sağlığını Tehdit Ediyor

Op. Dr. Enis Yıldırım, uzun süre ayakta durmanın ayaklar, ayak bileği, diz ve kalça eklemleri ve baldır bölgesinde ağrı sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Alınacak önlemlerle birlikte, bu sorunların en aza indirgenebileceğini söyleyen Enis Yıldırım, “Burada özellikle ayakkabı tercihi kritik rol oynamaktadır. Tam düz ya da yüksek topuklu ayakkabılar kullanmak, bacakla ilgili sorunları artıracaktır. Topuk kısmı, ön tarafına göre 3-4 cm. yüksek ayakkabılar, rahat edilmesini sağlayabilir.” dedi.

Taban anatomisinin önemini vurgulayan Enis Yıldırım, “Birçok kişi taban anatomisinin normal olup olmadığını bilmemektedir. Eğer çok kısa süre ayakta kalıp erken yorulma ve alt bacak bölgesinde ağrı oluyorsa taban problemi olabilir. Basit bir muayene ve ardından yapılacak basit bir bilgisayarlı analiz ile anatomik problem tespit edilip, özel üretilmiş tabanlık ile rahatlama sağlanabilir.” diye konuştu.

Varis Yaygın Bir Öğretmen Hastalığıdır

Op. Dr. Enis Yıldırım, uzun süre ayakta durmaya bağlı sıkça gelişen varis problemine dikkat çekerek “Sabit şekilde durmak varis riskini artırmaktadır. Ayakta dururken hareket etmek ise riski azaltır. Mesai bitiminde istirahate geçildiğinde, bacakları yüksek bir yere dayayıp 15 dakika boyunca dinlenmek, dolaşım sistemindeki problemleri azaltabilir.” dedi.

Kapalı alanda çalışan öğretmenlerin gün ışığı ile temaslarının azlığına değinen Yıldırım, “Gün ışığı ile temasın azalması D vitamininin düşmesine ve peşinden kas iskelet sisteminde ağrılara neden olabilir. Bu sorunun önüne geçmek çok kolaydır. Günde toplam 30 dk. dirsek altı veya diz altı bölgemizdeki tenin günışığı (güneşin görünmesi şart değil) ile teması yeterlidir.” diye konuştu.

Sırt, Boyun ve Omuz Problemlerine Sık Rastlanıyor

Sırt problemlerinin D vitamini ile ilişkili olsa da, sıklıkla egzersiz ve spordan uzak olmaktan kaynaklandığını belirten Op. Dr. Enis Yıldırım, “Çözüm sorunun kendisinde yatmaktadır. Basit sırt egzersizleri ve kısa süreli de olsa düzenli spor yaparak bu sıkıntılardan kurtulmak mümkündür. Mesai sonrasında evdeki masa başı çalışma şartlarında ergonomik koşulların düzeltilmesi de ertesi güne daha sağlıklı bir omurga ile uyanmayı sağlayabilir.” dedi.

Boyun ve omuz problemlerinin çoklukla tahtada yazı yazma, yazı yazarken öğrencilerle göz teması kurmak için sürekli başı farklı yönlere çevirmek ve tahtayı silme çabasından kaynaklandığını belirten Enis Yıldırım, “Sürekli baş üstü seviyede çalışan kolda omuz ekleminde sıkışma diye adlandırdığımız sorun yaşanmaktadır. Yazı yazarken kolu sıkça aşağı indirip omuzu dinlendirmek ve döneceğimiz sırada bu hareketi tüm bedenimizle yapmak bu bölgelerdeki sorunları azaltacaktır.” diye konuştu.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.