Fiziksel hareketsizlik her yıl 3.2 milyon kişinin ölüm nedeni

24.10.2024
126
Fiziksel hareketsizlik her yıl 3.2 milyon kişinin ölüm nedeni

Hareket etmek, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, bağırsak ve meme kanseri, yüksek tansiyon ile depresyon görülme riskini düşürüyor

Dünyada fiziksel hareketsizlik nedeniyle her yıl 3,2 milyon kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hilal Özcebe, Türkiyede 2001 yılından bu yana 3-9 Eylül tarihlerinin Halk Sağlığı Haftasıolarak kutlandığı söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından bu yılın konusunun Sağlık için hareket edelim olarak belirlendiğini ifade eden Özcebe, fiziksel aktivitenin, vücudun enerji harcaması gerektiren hareketleri olarak tanımlandığını bildirdi.

Özcebe, dünyada fiziksel hareketsizlik nedeniyle her yıl 3,2 milyon kişinin yaşamını kaybettiğini vurgulayarak, yürümek, bisiklete binmek, spor yapmak gibi düzenli aktivitenin insan sağlığı açısından çok yararlı olduğunu, Hareket etmenin, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, bağırsak ve meme kanseri ile depresyon görülme riskini de düşürdüğünü ayrıca kemik kırıkları ve vücut ağırlığının artmasını da önlediğine işaret etti.

Vatandaşlara kan basıncı ölçümü yapılacak

Hareket etmenin yüksek tansiyon riskini de önemli ölçüde azalttığının altını çizen Özcebe, bu nedenle düzenli fiziksel aktivite yapılması gerektiğine dikkat çekmek için farkındalığın artırılması gerektiğini dile getirdi. Özcebe, bu kapsamda bu yıl da Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından ortaklaşa olarak Antares Alışveriş ve Yaşam Yıldızı Merkezinde, hareket etmenin sağlık üzerine olan olumlu etkisi konusundaki bilgilendirme yapılacağını ve kan basıncı ölçümü gerçekleştirileceğini bildirdi.

Yüksek tansiyon gibi şişmanlık, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, kanser gibi pek çok hastalığın, hem hayat boyu yaşam kalitesini düşürdüğünü hem de ömrün kısalmasına neden olduğunu anlatan Özcebe, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığının arttığını ifade etti. Özcebe, bu hastalıklardan korunmak için sağlıklı yaşam ilkelerine uyulması gerektiğini vurguladı.

Özcebe, sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel egzersiz yapma, tütün kullanmama, akollü içki içmeme, vücut ağırlığını normal sınırlarda tutma ve stresle baş edebilmenin sağlıklı yaşam ilkeleri arasında yer aldığını; herkesin bunları yerine getirmeye çalışması gerektiğini kaydetti.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.