Horlamaktan mı şikayetçisiniz?

24.10.2024
98
Horlamaktan mı şikayetçisiniz?

Horlama ve uyku-apne sendromu, bilinenin aksine sıkça karşılaşılan bir sağlık problemidir.

Bu problemi, sadece uykuda ses çıkarmak ve uykuda nefessiz kalmak şeklinde algılamak yanlış olup, bunun toplumsal hayata ve kişinin genel sağlığına olan etkilerini iyice anlamak gereklidir..

Hastalığın tedavisinde en önemli aşamanın hangi hastaların ameliyattan fayda göreceğine karar vermek olduğunu söyleyen Anatomica Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Şenol Civelek, bunun için de iyi bir fiziki muayene yapılarak ve bütün dünyada uygulanan anket soruları (Epworth Skalası) kullanılarak fikir sahibi olunması, teşhisten sonra en önemli basamağın ise hastaya ne tür ameliyat yapılacağının planlanması olduğunu iletiyor.

Civelek, hastalıkla ilgili şunları belirtti: ‘’Horlama ve apne uykuda meydana gelir. Bu nedenle, hastalığı uykuda izlemek en doğru yöntem olacaktır. Yapılan araştırmalarda horlama ve apne hastalarının ameliyatla yapılan tedavilerde başarı oranları %7 lere kadar düşmektedir. Bunun en önemli nedeni, yanlış bölgelere yapılan cerrahilerdir. Örneğin sadece damağa yapılan ameliyatlarla iyileşme görülmediğinde fark etmekteyiz ki, bu durumlarda çok seviyeli cerrahilere (damak, dil kökü, burun gibi) ihtiyaç duyuluyor. Ameliyat öncesi yapılan uyku endoskopisi sayesinde, hastalar, hastalığa neden olan bölgelerden ameliyat edilmektedir. Burada hasta, ameliyathane şartlarında anestezi uzmanı kontrolünde uyutularak izlenir. Bu esnada, hastanın burnuna girilerek fleksibıl endoskopiyle kayıt yapılır. Böylelikle, hastanın tam uykuya dalıp horladığı ve apnelerinin olduğu esnada üst solunum yollarının hangi bölgesinde daralma olduğu gözlenir ve buna göre ameliyat planlanır’’

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.