İyi bir peynir nasıl anlaşılır?

24.10.2024
100
İyi bir peynir nasıl anlaşılır?

Kahvaltıda, salatalarda, makarnalarda, çorbalarda ve daha birçok yemekte tükettiğimiz peynir, sofralarımızın en önemli gıdalarından

Tüm süt ve süt ürünlerinde olduğu gibi peynirin de kalitesi, güvenilirliği, besin değeri, üretim koşulları büyük önem taşıyor.

TEKSÜT Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, alışveriş sırasında kaliteli peyniri anlamanın ipuçlarını verdi.

Peynir, günlük beslenme cetvelimizin en önemli kalemleri arasında yer alıyor. Bu özel besini seçerken ise tüm ürünlerde olduğu gibi peynirin de “iyi” olanının tercih edilmesi gerekiyor. Alışveriş sırasında birkaç detaya dikkat ederek güvenilir, besin değeri yüksek ve hijyenik koşullarda üretilmiş peynire ulaşmak mümkün.

TEKSÜT Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, iyi bir peyniri anlamanın yollarını sağlıklı gıdaya ulaşmak isteyenlerle paylaştı:

Dayanıklılık ve kalite peynirin çeşidine göre değişebilen özelliktedir. Öncelikle, iyi bir beyaz peynirin kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit olmalıdır. Üzerinde pas, küf ve salamura kirlilikleri taşımamalıdır. İyi bir beyaz peynirin rengi, parlak ve canlı bir beyazdır. Donuk, kirli beyaz, sarımsı, siyahımsı ve mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır. Kaşar peyniri gibi bazı tip peynirler kendine özgü sarıya yakın renklere sahip olabilir.

Peynir yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Yüzeyinde ve içinde delikler, gözenekler, yarık ve çatlaklar bulunmamalıdır. Klasik yöntem ile üretilen peynirler ile kimi özel peynirlerde bazı gözeneklerin bulunması normaldir. Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir, ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır.

Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.

Ancak, faydalı küflerle üretilmiş değişik tat ve kokuda özel peynirler de vardır.

Satın alırken ambalajın vakumunun bozulmamış olmasına dikkat etmek gerekir. Havayla temas etmeye başlaması, peynirin bozulmaya ve küf üretmeye başlaması demektir. Peynir ambalajlarında etiket kontrolü yapılmalı ve son tüketim tarihi geçmemiş ürünler almaya dikkat edilmelidir. Ayrıca ürün, uzun süre sıcakta bekletilmemeli ve marketten eve gelir gelmez +4-60 C arasındaki ısıda buzdolabında saklanmalıdır. Peynirler, buzdolabının en iyi soğutan kısmı olan iç kısımlarına depolanmalıdır. İhtiyaç olduğu kadar porsiyonlanarak kullanılmalı ve hava almayacak şekilde tekrar kapatılmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.