Kapari menopoz stresini alıyor!

24.10.2024
84
Kapari menopoz stresini alıyor!

Capari Ovata (Kapari) bitkisi menopoz döneminde yaşanan stresi azaltıyor

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi’ndeki (SDÜ) bilim insanları, menopoz döneminde yaşanan sorunları en aza indirmek amacıyla fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, Capari Ovata (Kapari) bitkisinin menopoz döneminde yaşanan stresi azalttığı sonucuna vardı.

Bilimsel araştırmayı yürüten ekibin başkanı SDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, Akdeniz ve Ege’de bolca yetişen kaparinin, menopozun yol açtığı sorunlarda etkili olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, kadınların menopoz dönemini rahat geçirmeleri için Capari Ovata bitkisinden yararlanılması gerektiğine değinerek, bitkinin menopoz dönemindeki sıkıntıları en aza indirdiğini, antioksidan düzeyini değiştirdiğini deneysel olarak gözlemlediklerini kaydetti.

Kadınların genellikle 45 yaşından sonra menopoz dönemine girdiklerini belirten Prof. Dr. Nazıroğlu, bu dönemde sıcak basması ve stres gibi şikayetlerin söz konusu olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Nazıroğlu, bu şikayetlerin östrojen (Yumurtlamayı sağlayan) hormonunda azalma meydana gelmesinden kaynaklandığını söyledi.

DIŞARIDAN HORMON TAKVİYESİ SAKINCALI

Östrojen yetersizliğini gidermek için dışarıdan hormon tedavisinin uygulanmakta olduğunu bildiren Prof. Dr. Nazıroğlu, vücuda takviye edilen hormonların zararlı etkileri olduğunu ifade etti. Dışarıdan hormon tedavisi yerine Capari Ovata bitkisinin kullanılmasının faydalı olabileceğini araştırdıklarını kaydeden Prof. Dr. Nazıroğlu, deneyde yaşlı farelerden yararlandıklarını ve farelerde deneysel menopoz modeli oluşturduklarını anlattı.

Prof. Dr. Nazıroğlu, Capari Ovata bitkisinin yağını çıkartarak elde ettikleri ilacı 28 gün süreyle, farelere ağızdan verdiklerini, daha sonra tüm farelerin kesilerek kan ve doku örneklerinin alındığına işaret etti. Prof. Dr. Nazıroğlu, farelerde kullanılan kapari yağının etken maddelerinin miktarlarının SDÜ Merkez laboratuvarında HPLC cihazında analiz edilerek belirlendiğini de vurguladı.

Prof. Dr. Nazıroğlu, Capari Ovata’nın ilaç haline getirilmesi konusunda bazı firmalardan teklif geldiğine işaret etti. Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, ;bu amaçla çalışmanın insanlar üzerinde de tekrarlanacağını ve uzun sürecek bilimsel araştırma ve çalışma sonucunda Capari Ovata’nın doz oranının ayarlanarak kapsül haline getirilerek, kadınların hizmetine sunulabileceğini sözlerine ekledi.

STRESİ ALIYOR

Prof. Dr. Nazıroğlu’nun ekibinde yer alan SDÜ Tıp Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencileri Hamide Betül Gün ve Şeyma Savaş da yer aldı. Şeyma Savaş, araştırmanın 3 yıl sürdüğüne değinerek, şu bilgileri verdi:

Deneyde Capari Ovata ekstratı (bitkinin yoğunlaştırılmış sıvı hali) kullandık. Eksratı SDÜ Orman Fakültesi’nden temin ettik. Capari ekstratını farelere 28 gün boyunca uyguladık. Deneyimiz hiçbir uygulama yapılmayan, menopoz modeli, sağlıklı olup capari kullanılan ve menopoz+capari grubu olmak üzere 4 gruptan oluştu. Farelere 28 gün boyunca capari ekstratını ağız yoluyla verdik. Capari verilen farelerden karaciğer, böbrek ve beyin dokuları aldık. Sonuç olarak, Capari Ovatanın menopoza girmiş farelerde oluşan stres üzerine koruyucu etkisi olduğunu anladık.

PROJE MANSİYON ALDI

Araştırma çalışmasını TÜBİTAK’a sunduklarını kaydeden Hamide Betül Gün ise ayrıca Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi 3’üncü Uluslararası Öğrenci Kongresi’nde ’Yaşlı farelerde oksidatif stres üzerine Capari Ovata’nın koruyucu etkisinin araştırılması’ başlıklı sözel araştırma dalında mansiyon ödülüne layık görüldüklerini kaydetti. Öğrenciler elde ettikleri ödülü SDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil’e verdi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.