Uzanmışım kumsala

24.10.2024
98
Uzanmışım kumsala

Geç de olsa yaz geliyor. Masmavi serin sular ve kumsal bizleri çağırıyor. Peki, seçiminiz ne? Güzellik uğruna güneşe teslim olmak mı yoksa sağlık uğruna güneşten kaçmak mı?

Ten renginin hafifçe koyulaşması özellikle kadınların tutkusu. Bu tutku uğruna sağlığınızdan olmamak için neler yapmanız gerektiği ise güneş dosyamızda…

SAATİ ÖNEMLİ

Yaz ve kış güneş enerji kaynağımız. Sevmeyeni yok. Peki, bu çok sevilen, içimizi ısıtan, tenimizi hoş bir bronzluğa kavuşturan altın sarısı top bizimle ne kadar dost? Güneş ile ilişkilerinizin seviyesi size bağlı. Eğer kurallara uyarsanız size fayda sağlıyor, uymazsanız fena halde yakıyor. Uzmanlara göre bronzlaşmak aslında bir deri hastalığı. Çünkü bronzlaşan deri hasar alıyor. Yıllarca bu bronzlaşmayı sağlamak ise deriyi kalınlaştırıyor, lekelenmesine neden oluyor. Diğer yandan doğrudan güneş ışını almak özellikle çocuklar ve yaşlılar için kemikler açısından önemli. O zaman güneşten en etkin bir şekilde nasıl sağlıklı olarak faydalanacağız? Yine uzmanlara göre güneşe çıkmanın saati, koruyucu kremler ve dengeli beslenme sağlandığı takdirde hiçbir zararı yok.

SAĞLIKLI BRONZLUK KURALI

Uygun fiyatlısından en lüksüne kadar pek çok markanın bronzlaştırıcı, güneşten koruyucu ürünleri mevcut. Siz “Bir haftalık tatile geldim hemen bronzlaşayım” diye kulaktan dolma bilgilerle kendinizi yakmayın! Özellikle halk arasında hızlı bronzlaştırıcı olarak tanımlanan kakao, havuç, zeytinyağı ve kola karışımlı ürünler hemen aksi bir etki göstermese de sonraki yıllarda cildin erken yaşlanmasına neden oluyorlar. Bu, evde yapılan ürünlerin SP- özelliklerinin olmamasından kaynaklanıyor. Hızlı yanmak uğruna derinizi ve tabii ki sağlığınızı yakmayın. Üstelik havuç ve kakao içerikli bronzlaştırıcı güneş ürünleri de bazı barkalarda mevcut. Ancak havucu güneşlenme öncesi bol tüketmek, havuç suyu içmek bronzlaşmanızı hızlandırıyor. Çünkü havuç içindeki karoten, melanositlerin çoğalmasına yardımcı. Doğru beslenmek, iyi, güzel ve sağlıklı bronzlaşmak için de son derece önemli. Yazın bolca terlediğimiz için vücutta azalan suyu yerine koymak gerekiyor. Gün içinde bol su tüketin. Su, cildin parlamasına da yardımcı oluyor. Ayrıca taze meyve tüketmek, sebze yemek de son derece önemli.
Güneş, kurallara uyduğunuz sürece sağlık ve güzellik kaynağı. Özellikle onun dost olduğu saatleri bilmelisiniz. 11.00-16.00 arası güneşten uzak durun

Güneşle ilk buluştuğunuz günlerde SP- ’si yüksek ürünler kullanmanız şart. Güneşlenme sonrasında vücudunuzu da losyonlarla nemlendirmelisiniz

ALTIN KURALLAR

– Güneşe çıkma saatlerinizi iyi belirleyin. 11.00-15.00 arası güneşe çıkmayın. Çünkü güneş ışınları bu saatler arasında dik gelir ve ne kadar yüksek korumalı ürün de kullansanız fazla etkilenirsiniz.
– Öğle ve öğleden sonra mutlaka şapka takarak açık havada dolaşın, camları güneş ışınlarına karşı kaliteli olan iyi bir gözlük kullanın.
– Yaz aylarında kıyafet, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için çok önemlidir. Koyu renk kıyafetlerden kaçının. İnce, pamuklu dokumalardan açık renk kıyafetler tercih edin.
– Çabuk bronzlaşmak uğruna düşük SP- ’li ürünleri tercih etmeyin. 30 ve 50 SP- ürünle yavaş yavaş ve güvenli bronzlaşın.
– Sırt, göğüs, omuz başları ve burun güneşte en çabuk kızaran bölgelerdir. Özellikle omuz başı ve yüz bölgenize koruyucu kreminizi yoğun ve sık uygulayın.
– Kumsalda güneş altında ilk günler yarım saat kalmakla yetinin. Daha sonraları güneş altında kalış sürenizi artırın.
– Suya her giriş çıkışınızda güneş koruyucu kreminizi mutlaka tekrar sürün. Suya girmesenizde her iki ya da üç saatte bir kreminizi yenileyin.
– Güneşlenme öncesinde parfüm, deodorant kullanmayın. Bu ciltte lekelenmelere neden olur.

DAİMİ KORUMA

Kumsala uzandık, kremlerimizi sürüp bronzlaşmaya başladık. Peki güneşten korunmak sadece plajda mı olmalı, korumaya ne zaman son vermeli? Elbette ki hiçbir zaman…. Güneşten korunmak için sadece kumsalda uzanırken önlem almakla bitmiyor. Araba kullanırken, sokakta yürürken, hatta evde cam kenarında otururken… Çünkü UVA ve UVB ışınları camlardan geçip cildimize zarar verebiliyor. Bu nedenle kışın dahi güneşe karşı koruma sağlayan ürünler kullanmak gerekiyor.

ÇOCUKLAR ÖZEN İSTER

Miniklerin tenleri de tıpkı kendileri gibi narindir. Onlara iki kat özen göstermek gerekiyor. Yüksek korumalı güneş kremleri ve losyonları, ekstra özeni sağlamanız için yeterli. Sudan çıkmayan çocukların kremlerini sık sık yenilemenizde fayda var.

SAÇLAR EKSTRA KORUMA ALTINDA

Cildiniz için ne kadar özen gösteriyorsanız, saçlarınız için de o kadar özen göstermelisiniz. Çünkü güneş ışınları cildinizi etkilediği kadar saçlarınızı da etkiliyor. Bir de buna havuzdaki kloru eklerseniz zarar ikiye katlanıyor. Saçlarına boyama, perma gibi işlem yaptıranlar ise bu zararı iki kat daha artırabilirler. Öncelikle saçlar konusunda dikkat etmeniz gereken nokta, güneşe çıkmadan koruyucu sprey sıkmak olmalı. Güneş ışınlarından, havuzun klorundan ve deniz tuzundan koruyacak saç bakım ürünleri size hayli fayda sağlayacaktır. Yüzme sonrası duş almak, saçlardaki zararı azaltmak açısından son derece önemli. Duş sırasında özellikle yaz ve güneş için üretilen şampuanlar, bakım ürünleri kullanırsanız korumayı maksimuma çıkarabilirsiniz. Güneş altında dolaşırken, güneşlenirken şapka ya da şemsiyeyi ihmal etmeyin.

Çocuklar tüm gün deniz kıyısında oynarken farkında olmadan yanarlar. Yüksek SPF’li kremi de olsa sık sık yenilemeyi unutmayın

GÜZİDE YÜLEK

Seninle Dergisi Haziran 2011 Sayısı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.