Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna neden oluyor!

24.10.2024
83
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna neden oluyor!

Bir idrar yolu enfeksiyonu olan Piyelonefrit bir böbrek yolu enfeksiyonudur. Kadınlar hayatlarının belli dönemlerinde bu rahatsızlıkla baş etmek zorunda kalır. İşte kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna neden olan dönemler.

Böbrek enfeksiyonu, piyelonefrit adı da verilir ve idrar yolları enfeksiyonlarının bir türüdür. Piyelonefrit genellikle üretra veya mesanede bir idrar yolu enfeksiyonu olarak başlar ve tedavi edilmediği zaman böbreklere kadar ilerler ve burada da enfeksiyon oluşturur.

Böbrek enfeksiyonlarının belirtileri arasında ateş, belde, yanlarda veya kasıklarda ağrı, karın ağrısı, sık sık idrara çıkmak isteği, idrarda iltihap ve kan ve şiddetli idrara çıkma isteği bulunur. Kadınların üretrası daha kısa olduğundan idrar yolu enfeksiyonları daha çok görülür. Dolayısıyla böbreğe ilerleme ihtimali ve kadınlarda böbrek enfeksiyonları yol riski de artmış olur.

Seks, kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu görülmesinin önemli bir nedenidir. Kadınlarda mesaneye giden üretra, vajinal açıklığa yakın bir mesafededir ve rektuma da yakın bulunur. Rektumun, vajinaya yakınlığı bakterilerin seks sırasında vajinaya girmesine sebep olabilir.

Sık sık yapılan ya da yakın zamanda yapılmış cinsel aktivite kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun sık görülen bir risk faktörüdür. İlk defa seks yapan veya sık sık seks yapmaya başlayan kadınlarda mesane enfeksiyonu riski artar.

Buna balayı sistiti adı da verilir. Bazı cinsel pozisyonlar, örneğin kadının üstte olması idrar yolu enfeksiyonu oluşma riskini artırabilir. Bunun kadınlarda böbrek enfeksiyonuna dönüşmemesi için doktorlar enfeksiyonu antibiyotik ile tedavi ederler.

Kadınların hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu yaşaması olasıdır. Hamileliğin 6. haftasından, 24. haftasına kadar riskin artmış olduğu belirtilir. Hamilelik döneminde gerçekleşen idrar yolu enfeksiyonlarının sebebi idrar yolunda olan değişikliklerdir.

Bir kadının rahmi mesanenin hemen üstünde bulunur. Rahim büyüdükçe artan basınç mesaneyi engelleyebilir ve idrarı mesaneden çıkmaktan alıkoyabilir.

Bu da enfeksiyon olasılığını artırır. İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediğinde kadınlarda böbrek enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Bu da tedavi edilmezse erken doğum veya bebeklerde düşük doğum kilosu riski artar. Hamilelik sırasında enfeksiyon antibiyotik ile güvenle tedavi edilebilir.

Menopoz sonrasında idrar yolu enfeksiyonu riski artar. Bir kadın menopoz dönemini yaşarken, östrojen hormonu seviyeleri düşer. Östrojendeki düşüş idrar yollarının duvarlarını inceltir ve bölgenin enfeksiyona direnci azalır.

Östrojen eksikliği ayrıca E.coli bakterisinin vajina duvarlarına tutunmasına engel olan bağışıklık tepkisini zayıflatabilir. Östrojen kremleri idrar yolu enfeksiyon riskini azaltabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.